latinica  ћирилица
01/12/2020 |  15:59 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Sporazum Beograda i Prištine tražiti u okviru evropske perspektive

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da je ponosan što je ponovo pokrenut dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU koja jedina može da riješi taj spor, te da sporazum treba tražiti u okvirima evropske perspektive.

- Pomoć SAD u dijalogu je dobrodošla, ali glavnu ulogu i odgovornost u tome ima EU, jer samo EU može da ponudi evropsku perspektivu koja je vrlo važna za obje strane - rekao je Borelj na debati u Briselu organizovanoj povodom deset godina djelovanja Evropske spoljnopolitičke službe.

Odgovarajući na pitanje kako u potpunosti stabilizovati zapadni Balkan, ako je ponuda članstva u EU danas manje ubjedljiva nego ranije, Borelj je naglasio da EU mora da pruži evropsku perspektivu i pojača ekonomska ulaganja u region.

- Za žaljenje je što u BiH nedavno nije bio moguće zajedničko obilježavanje 25 godina Dejtonskog sporazuma. Bilo je nemoguće da svi zajednički obilježe ratnu tragediju i okrenu su budućnosti - rekao je Borelj.

On je naveo da su baš zato podjele i dalje pristune i duboke.

- Moramo da pružimo evropsku perspektivu i više investiramo. U suprotnom, stanovništvo će nastaviti da odlazi iz regiona - rekao je Borelj.

Bivši šef evropske diplomatije Havijer Solana poručio je da Srbiji treba brzo ponuditi mogućnost članstva da bi se olakšalo rješavanje problema Kosova i "izbjeglo jačanje ruskog uticaja na Beograd".

- Rusija bi jako željela da ima Srbiju u svojoj sferi uticaja. Zato je ključno djelovati brzo i ponuditi Srbiji mogućnost članstva u EU. Specijalni predstavnik EU za Kosovo morao bi da se bavi tim pitanjem 24 časa dnevno i da uloži neophodno vrijeme kako bi se došlo do rezultata - rekao je Solana.