latinica  ћирилица
01/12/2020 |  19:19 ⇒ 02/12/2020 | 07:22 | Autor: RTRS

Dodik u Mostaru pozvao Srbe da glasaju za srpsku listu (FOTO/VIDEO)

SNSD i HDZ BiH dugi niz godina imaju visok stepen usaglašenosti o brojnim pitanjima važnim za BiH poručeno je iz Mostara gdje su se sastale delegacije ove dvije stranke predvođenje njenim liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Lideri stranaka su ocijenili da su obje stranke ostvarile dobre rezultate na lokalnim izborima, a Dodik da od predstojećih u Mostaru očekuje da Srbi podrže zajedničku listu "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" i napokon dobiju autentične predstavnike u Gradskom vijeću.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

SNSD i HDZ BiH već deset godina zajedno sprovode brojne aktivnosti važne za BiH i njen evropski put, poručili iz Mostara lideri ovih stranaka. Teme sastanka bile su rad Savjeta ministara i usvajanju budžeta institucija BiH za narednu godinu, ali i rezultati lokalnih izbora u BiH. Dodik je ocijenio da su ove dvije stranke na lokalnim izborima zadržale primat najvažnijih partija u svome narodu.

- Nakon ovih izbora usmjereni smo na Mostar. Važno je da se izbori u Mostaru održe u fer i poštenim uslovima i da ljudi glasaju - rekao je Dodik.

Istakao je da je SNSD sačinio zajedničku listu i da ima ambiciju da bude "vidljiv" u Mostaru.

Komentarišući ulogu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, Dodik je poručio da je o Incku već rekao sve što je imao i da je naziv na ploči Univerziteta na Palama pitanje te institucije.

- Više je napravio zla nego koristi. Možda je na početku bilo koristi, ali su napravili kasnije koncept suprotan Dejtonu. BiH se može jedino graditi na konstitutivnosti tri naroda - poručio je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je došlo vrijeme da se transformiše kancelarija visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naglasio da Savjet za sprovođenje mira u BiH samo sjedi i razmatra stvari koje se njih tiču i da već godinama ne čita njihov komunike, naglasivši da je PIK strano tijelo u političkom sistemu BiH.

- Odavno su prestali da upravljaju zemljom kako su naučili i više nema stranog centra koji može da pretenduje da bude poslušan - rekao je Dodik, naglasivši da je PIK strano tijelo u političkom sistemu BiH.

Nakon sastanka sa HDZ BiH, delegacija SNSD se sastala sa kandidatima zajedničke liste "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar.

Dodik u Mostaru (Foto: RTRS)

Dodik je naglasio da je srpski narod u Mostaru devastiran i izopšten iz političkih tokova, te da je glasanje za zajedničku listu šansa za povratak kako bi u Gradskom vijeću Srbi konačno imali svoje autentične predstavnike.

- Srpski narod ima značajnu istoriju i pretrpio je veliko stradanje u prošlom ratu u dolini Neretve. Hrabrim ljudima, koji su ovdje ostali ili su se vratili i imaju želju da tu ostanu i šire naš identitet, potrebna je podrška svakog čovjeka srpske nacionalnosti koji ima pravo glasa - naglasio je Dodik.

Nosilac zajedničke liste Velibor Milivojević je istakao da ova lista ima apsolutnu podršku SNSD-a, a jedina očekivanja su da Srbi u Mostaru ostanu jedinstveni.

Milivojević očekuje od izbora da konačno u Gradskom vijeću imaju i odbornike koji će moći da progovore o problemima srpske zajednice.

- Očekujemo da ćemo moći da se izborimo za ravnopravnost Srba u Mostaru. Kada se izborimo za ravnopravnost naroda i jezika, onda možemo da se posvetimo svemu što Mostar zaslužuje - dodao je Milivojević.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je i povratničku porodicu Duška Šagovnovića u mjestu Željuša, kod Mostara, gdje je uručio poklone za troje djece i poručio da će Republika Srpska i dalje pomagati povratnike u dolini Neretve.

Milorad Dodik posjetio je danas povratničku porodicu Duška Šagovnovića (Foto: Srna)