latinica  ћирилица
01/12/2020 |  20:20 ⇒ 20:21 | Autor: SRNA

Dostupnost vakcine svima - prioritet portugalskog predsjedavanja

Obezbjeđivanje vakcine protiv kovida 19 za sve evropske zemlje biće prioritet Portugalije kada prezume predsjedavanje EU u januaru, izjavio je portugalski premijer Antonio Kosta.
Vakcina (Foto: Shutterstock) -
Vakcina (Foto: Shutterstock)

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Briselu rekao da EU mora da garantuje da će imati dostupnu vakcinu koja je efikasna i koja može istog dana stići u sve zemlje Evrope.

Kosta i Mišel su naglasili hitnost rješavanja spora sa Mađarskom i Poljskom u vezi sa vladavinom prava, za koju EU insistira da bude jedan od uslova za dobijanje novčanih sredstava za oporavak od pandemije kovid 19.

- Ne postoji "plan B" za usvajanje budžeta i fonda za oporavak na sljedećem sastanku Evropskog savjeta, koji će se održati 10. i 11. decembra. Rekao sam Šarlu Mišelu da sam spreman da ovdje ostanem još nekoliko dana ukoliko je potrebno - istakao je Kosta.

Mađarska i Poljska saopštile su u četvrtak, 26. novembra, da EU ne može da postavlja vladavinu prava kao uslov za dobijanje novca, osim ako promijeni sporazum o finansiranju.

Mišel je rekao da je EU privržena naporima da se pruži podrška Njemačkoj, koja predsjedava Uniji, u rješavanju problema u narednih nekoliko dana.