latinica  ћирилица
02/12/2020 |  13:32 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Konferencija povodom uspostavljanja saradnje Daun sindrom centra sa ruskom Fondacijom

Međunarodna konferencija povodom uspostavljanja saradnje između Daun sindrom centra Banjaluka i Humanitarnog fonda za osobe sa Daunovim sindromom "Daunsajd ap" iz Moskve biće održana u petak, 4. decembra, u Banjaluci.

Predsjednik Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić rekao je Srni da će sastanak biti održan u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sa početkom u 12.00 časova, a da će se učesnici iz drugih zemalja uključiti onlajn.

- Ruska fondacija je prepoznala naš rad i značaj rehabilitacionog programa za osobe sa Daunovim sindrom i njihovog radnog osposobljavanja, tako da je ovo prvi sastanak sa predstavnicima fondacije iz Moskve na kojem ćemo razmijeniti iskustva i uspostaviti načine saradnje - naveo je Јelić.

On je dodao da će sastanak biti održan onlajn, te da će osim predstavnika institucija i ustanova iz Republike Srpske, učestvovati i predstavnici Fondacije iz Moskve, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, kao i osobe sa Daunovim sindromom iz zemalja EU.

- Cilj nam je da pokažemo da ove osobe mogu da imaju porodicu, da rade i budu odgovorne, jer su to prije svega ljudi. Zato nam je bitno da na prvom mjestu roditeljima skrenemo pažnju na to, kako bi djecu koja imaju Daunov sindrom od najranijeg uzrasta uključili u sve sfere društvenog života - rekao je Јelić.

On je napomenuo da je to jedini način da se prepozna i iskoristi potencijal koji ta djeca imaju, a nikako da se sakrivaju i budu isključeni iz društvenog života.