latinica  ћирилица
02/12/2020 |  21:46 ⇒ 03/12/2020 | 07:45 | Autor: SRNA

Rajčević: IKT sektor - jedna od razvojnih šansi (VIDEO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je večeras da IKT sektor u Srpskoj ima pozitivne trendove rasta i predstavlja jednu od njenih razvojnih šansi.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

- Ako govorimo o broju preduzeća u periodu od 2014. Do 2019. godine tu imamo rast od nekih 9,34 odsto na godišnjem nivou. Imali smo 2014. godine 222 preduzeća iz te oblasti, a 2019. godinu smo zaključili sa 347 takvih preduzeća - rekao je Rajčević na početku druge Forvard konferencije.

Prema njegovim riječima, u periodu od 2014. do 2019. godine vidi se i rast zaposlenih, gdje je 2014. godine bilo 4.880, a 2019. godine 7.212 zaposlenih u preduzećima u IKT sektoru, što predsatavlja godiši rast zaposlenih od 8,13 odsto.

Rajčević je naglasio da postoji i blagi rast finansijskih pokazatelja od 0,39 odsto u posmatranom petodišnjem periodu, a koji, takođe, pokazuje da IKT nezaustavljivo raste, zavisno od pojedinih njenih oblasti.

- Ako je suditi prema analizama, ali i moj subjektivni osjećaj je da IKT sektor u ovom trenutku može da zadovolji domaće potrebe javnog i realnog sektora u Srpskoj, a ono na šta posebno trebamo odbratiti pažnju je da taj sektor bude što više konkurentan u odnosu na region, pa poslije i u odnosu na šire regione - naglasio je Rajčević.

On je među projektima vezanim za proces digitalizacije naveo, između ostalih, program uspostavljanja Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetom, kao i donošenje Nacionalne strategije za razvoj elektronske uprave.

Rajčević je napomenuo da se tokom ove godine, zbog pandemije virusa korona, više pažnje moralo usmjeriti na druge teme, kao što je spašavanje akademske godine.

- Imali smo situaciju da kada je u pitanju visoko obrazovanje, koje pokriva moj resor, određene organizacione jedinice nisu bile spremne da pređu na onlajn sistem rada. Ali kada sila natjera, sve se može uraditi vrlo brzo i okončali smo ljetni semestar - podsjetio je Rajčević.

On je rekao da je sve spremno da se, ako se trenutna epidemiološka situacija pogorša, u visokom školstvu ponovo pređe na onlajn sistem rada.

Rajčević je podsjetio i da je ministarstvo na čijem je čelu podijelilo oko 1.000 "raspberi paj" mini računara za osnovce u izrazito nerazvijenim opštinama Srpske.

Druga Forvard konferencija, održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banjaluka.

Na ovoj konferenciji učestvuje više od 30 stručnjaka iz Njemačke, Austrije, Izraela, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, a emituje se na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske danas i sutra od 20.10 časova, kao i putem Fejsbuk stranice Forvard konferencije.

Prvog dana fokus je na regionalnoj perspektivi digitalne ekonomije, prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata.

Sutra, drugog dana konferencije, naglasak će biti stavljen na koncept "pametnog grada" u kojem investicije u ljudski kapital, tradicionalnu i modernu infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima, te aktivno učešće građana, podstiču održivi ekonomski rast i povećavaju kvalitet života.