latinica  ћирилица
03/12/2020 |  08:14 ⇒ 08:15 | Autor: SRNA

Dvodnevna posebna sjednica Generalne skupštine UN

Gotovo stotinu svjetskih lidera i više desetina ministara govoriće na posebnoj sjednici Generalne skupštine UN, koja počinje danas, o odgovoru na pandemiju virusa korona.
Generalna skupština UN (foto: Twitter/@EconomicTimes) -
Generalna skupština UN (foto: Twitter/@EconomicTimes)

Predsjednik skupštine Volkan Bozkir rekao je prilikom preuzimanja predsjedništva u septembru da bi bilo bolje održati sastanak na visokom nivou u junu naredne godine.

On je danas naveo da će dvodnevna sjednica "pružiti istorijsku šansu za okupljanje radi poraza kovida 19".

"Usljed vijesti da više vakcina čeka na odobrenje i uz više milijardi dolara koji se slivaju u sklopu napora za globalni oporavak, međunarodna zajednica ima jedinstvenu šansu da učini ono što je ispravno. Svijet gleda u UN u potrazi za rukovodstvom. Ovo je proba multilaterizma", naglasio je Bozkir.

Tokom dvodnevne vanredne sjednice neće biti prikupljan niovac radi finansiranja vakcina ili pokretanja političke akcije i neće biti završne deklaracije već samo saopštenje od Bozkira.

Lideri i ministri iz više od 140 država iznijeće ranije snimljene govore nakon otvaranja sjednice koja obuhvata govor Bozkira i generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

Među liderima koji će se obraćati najavljeni su francuski predsjednik Emanuel Makron, njemački kancelar Angela Merkel, britanski premijer Boris DŽonson, japanski premijer Јošihide Suga i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Sutra, drugog dana, sjednica će biti usmjerena na tri virtuelna panela i prvi će biti odgovor UN na kovid 19, drugi na vakcine u kojem će učestvovati predstavnici proizvođača "Bionteh" i "Astra Zeneke".

Posljednji panel biće posvećen oporavku od kovida 19.