latinica  ћирилица
03/12/2020 |  09:10 ⇒ 09:11 | Autor: SRNA

Čović: Politički dijalog neophodan za reforme

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je za sve potrebne reforme u BiH, počevši od izmjena Izbornog zakona, neophodan politički dijalog, a da je u ovom slučaju ključan između predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- U posljednje vrijeme je puno govora o izmjenama Izbornog zakona, što u političkim krugovima, što u javnosti. Јedno je sigurno, a to je pojačana posvećenost evropskih i međunarodnih partnera pitanju potrebe izmjene Izbornog zakona - rekao je Čović.

On je ocijenio da je sve više onih koji shvataju važnost izmjena koje će garantovati legitimnost političkih predstavnika, čime će se u značajnoj mjeri relaksirati politički dijalog i fokus prebaciti na svakodnevni život stanovnika i dugoročne strateške ciljeve BiH.

- Nadam se da ćemo uskoro konačno riješiti i to pitanje, te imati legitimne političke učesnike u svim razgovoirma važnim za BiH i njenu budućnost - istakao je Čović za današnji sarajevski "Dnevni avaz".

Komentarišući priče o trećem, hrvatskom entitetu u BiH, Čović je rekao da je činjenica da Hrvati godinama, čak i decenijama, pokušavaju naći optimalno rješenje za zaštitu hrvatskog naroda, njegovih prava i identiteta u BiH.

- Istina, pokazalo se da to nije lak zadatak i da drugi rade sa suprotnim ciljem, ali uvjeren sam da BiH ima kapaciteta za političku zrelost. Mi, legitimni predstavnici Hrvata, zagovaramo poštovanje Ustava i garantovanih prava konstitutivnih naroda - dodao je lider HDZ-a BiH.

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum nije predvidio brutalno kršenje prava jednog od tri konstitutivna naroda i trpi teške povrede koje svakodnevno destabilizuju politički dijalog i napredak.

- To su činjenice koje bi nas trebale ujediniti i podstaći na zrelost širom političkog spektra - rekao je Čović.

Osvrćući se na svoje nedavno obraćanje UN-u, predsjednik HDZ BiH ocijenio je da je javnost, posebno dio političkog Sarajeva, iznenadilo što je, možda jasnije i glasnije nego u ranijim istupima, istakao ono što hrvatski narod u BiH danas posebno zabrinjava i poručio da su veoma važni takvi otvoreni razgovori, puni uvažavanja.

- Iskazao sam zgražavanje trendom nelegalne karakterizacije hrvatskog naroda manjinom, te osvijestio o pozivima bošnjačkih stranaka za kršenjem Dejtonskog sporazuma sada i 2022. godine. Istakao sam i ignorisanje nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH, nelegalnost i nelegitimnost Centralne izborne komisije, te neprovođenje potpisanih dogovora pred međunarodnim predstavnicima, kao što je sporazum iz Mostara - podsjetio je Čović.