latinica  ћирилица
03/12/2020 |  11:45 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Stefanović: Samo snažna vojska i država mogu biti vojno neutralne

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da samo snažna vojska i snažna država mogu biti vojno neutralne, te da su svi sukobi u savremenom svijetu pokazali da su zemljama potrebne efikasne, brze i moderno opremljene vojske.
Nebojša Stefanović (Foto: Screenshot/Youtube) -
Nebojša Stefanović (Foto: Screenshot/Youtube)

- Naš posao i jeste da kroz svoj rad i angažman podržimo strateško opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da se osloni na sebe, da bude suverena i samostalna država koja donosi svoje odluke, a njena vojska dovoljno sposobna da bude garant bezbednosti građana - istakao je Stefanović.

On je dodao da treba da se zna da Vojska Srbije može da ispuni svaki zadatak koji se pred nju postavi i da bude bedem pred svim bezbjednosnim prijetnjama, od onih klasičnih vojnih, do savremenih sajber prijetnji.

Stefanović je ocijenio da su sukobi u svijetu pokazali jasno da efikasne, brze i moderno opremljene vojske donose prednost u svakoj situaciji, i u zaštiti državne teritorije i u svim akcijama koje pred njih stavi njihova zemlja.

On je za vojni list "Odbrana" istakao da su njegovi najznačajniji ciljevi na mjestu ministra odbrane nastavak opremanja, investicije i poboljšanje standarda pripadnika Vojske Srbije, te da je svoje planove i viziju razvoja u narednom periodu iznio predsjedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Aleksandru Vučiću.

Ministar odbrane Srbije je rekao da je potrebno još snažnije krenuti u oslanjanje na "domaću pamet i proizvodnju" i bržu proizvodnju oruđa potrebnih za vojsku, kako ne bi zavisili od inostranstva, nego da domaća industrija treba da bude u najvećoj mjeri ta koja će ispuniti stratešku viziju Generalštaba i Ministarstva u pogledu opremanja.

Stefanović je podvukao značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama EU u svijetu, navodeći da vojnici na taj način mogu da dobiju intenzivnu obuku i steknu iskustvo u realnim situacijama, a bitan je i politički značaj, jer ugled vojske i Srbije u svijetu raste.

Što se tiče vojnog zdravstva, Stefanović je rekao da će se nastaviti i u narednom periodu sa prijemom novih ljekara i medicinskog osoblja, a jedan od ciljeva su i investicije, uključujući i ulaganja u podizanje kapaciteta vojnog zdravstva, čiji se značaj pokazao i sada tokom epidemije kovida 19.

- Razmišljamo o unapređenju infrastrukture, počev od renoviranja VMA koje planiramo, ali i radova na drugim objektima koji su u sastavu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uključujući kasarne - dodao je on.