latinica  ћирилица
03/12/2020 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Kusturić zahvalio udruženjima za doprinos razvoju zdravstvenog sistema

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić zahvalio je organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom Srpske za doprinos razvoju zdravstvenog sistema, te što je postignut značajan napredak kada je riječ o uvažavanju ljudskih prava i ravnopravnom učešću u društvu ove kategorije stanovništva.
Dejan Kusturić - Foto: SRNA
Dejan KusturićFoto: SRNA

Kusturić je povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, čestitao organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom za njihovo zalaganje i aktivnosti koje sprovode na unapređenju kvaliteta života i društvenog statusa populacije koju zastupaju, saopšteno je iz Fonda.

- Zahvaljujući prvenstveno vašoj angažovanosti postignut je značajan napredak kada je riječ o smanjenju diskriminacije, promovisanju tolerancije, te podizanju svijesti o potrebi integrisanja osoba sa invaliditetom u sve sfere života - naveo je Kusturić u pismu upućenom udruženjima osoba sa invaliditetom.

On je istakao da je upravo saradnja Fonda sa brojnim udruženjima osoba sa invaliditetom, zahvaljujući njihovim prijedlozima, ali i kritikama, te nastojanju Fonda da u skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno unapređuje zdravstvenu zaštitu, dovela do pojedinih novih prava iz zdravstvenog osiguranja, odnosno do poboljšanja dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite lica sa invaliditetom.

- U proteklom periodu akcenat smo naročito stavili na pojednostavljenje procedura kod ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, kako bi naši osiguranici, a naročito lica sa invaliditetom, na što jednostavniji i brži način ostvarivali svoja prava, sa što manje `šetanja` osiguranika - ukazao je Kusturić.

On je podsjetio da je Fond, između ostalog, proširio prava u oblasti medicinske rehabilitacije, te pojednostavio ostvarivanje ovog prava.

Prema njegovim riječima, protekle godine povećano je i trajanje rehabilitacije kod pojedinih oboljenja i stanja, kao na primjer kod paraplegije sa 21 na 45 dana.

Kusturić je naveo da je unapređena i oblast ortopedskih pomagala, skraćivanjem rokova trajanja pojedinih pomagala, poput za elektromotorna kolica sa 10 na pet godina, podpazušne i podlaktne štake sa osam na pet godina.

On je dodao i da je ukinuta gornja starosna granica za dobijanje invalidskih kolica za sobnu i vanjsku upotrebu.

- Svjesni smo da zdravstvena zaštita lica sa invaliditetom nije idealna i da ima prostora i za dalja unapređenja. U vezi s tim, pozivamo vas da i dalje budete naši partneri u kreiranju što boljeg zdravstvenog sistema, ali i da podržite naše dugogodišnje inicijative za uvođenjem dodatnih izvora finansiranja zdravstvenog sistema - naveo je Kusturić.

On je napomenuo da će samo na taj način zdravstveni sistem biti u mogućnosti da odgovori potrebama i zahtjevima ove kategorije stanovništva za još boljom zdravstvenom zaštitom.

- Kao i do sada, Fond stoji na raspolaganju za sve vaše sugestije. Spremni smo da saslušamo vaše probleme i da zajednički radimo na njihovom prevazilaženju, te vam se zahvaljujemo na doprinosu razvoju zdravstvenog sistema, a vašim organizacijama i udruženjima želimo uspješan dalji rad, na dobrobit svih osoba sa invaliditetom - naveo je Kusturić u pismu.