latinica  ћирилица
03/12/2020 |  13:34 ⇒ 13:35 | Autor: B92

Federer iskoristio mjesto u ATP Savjetu da zaštiti svoju poziciju na rang listi

Dirk Hordorf, potpredsjednik Teniske federacije Njemačke, optužio je Rodžera Federera da je iskoristio svoju poziciju u ATP Savjetu igrača da promjeni sistem bodovanja i tako zaštiti sebe.

S obzirom da smo ove godine imali pauzu od pet mjeseci, ATP je izabrao opciju "zamrzavanja renkinga" sve do nastavka takmičenja od sredine avgusta.

Takođe, napravljen je novi način bodovanja po kom se gleda 18 najboljih rezultata u periodu od 22 mjeseca, umjesto standardnog perioda od 12 mjeseci.

Hordorf tvrdi da je sve to došlo pod uticajem Rodžera Federera, osvajača 20 grend slem titula, koji je u ovoj godini odigrao svega jedan zvaničan turnir, Australijan open, a uspio je da ostane po tom novom sistemu bodovanja na petom mjestu ATP liste.

- Rodžer je prosto promjenio metod rangiranja kako bi zaštitio sebe. To je neodgovorno i potpuno nekorektno. Po mom mišljenju, on koristi te prednosti koje ima u ATP Savjetu igrača. Niko ne govori o tome, ali bez te promjene u načinu bodovanja, Rodžer Federer ne bi bio u Top 50 - izjavio je Hordorf u podkastu Tennisneta, "Tišina, molim".

Hordorf je malo prenaglio, jer bi prema kalkulacijama, Švajcarac bio u Top 30, tačnije na 29. mjestu po originalnom sistemu bodovanja.

Ipak, da je Švajcarac profitirao, jeste. Peta i 29. pozicija nisu ista stvar...