latinica  ћирилица
03/12/2020 |  14:41 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Na računu za liječenje djece u inostranstvu 11,5 miliona KM

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu "Duša djece" trenutno raspolaže sa oko 11,5 miliona KM, rečeno je Srni u Fondu.
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece

U Fondu solidarnosti su naveli da se trenutno na liječenju u inostranstvu nalazi petoro mališana, i to u Srbiji, Turskoj i Hrvatskoj, dok u narednoj sedmici još šestoro treba da bude primljeno na liječenje u Turskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

- Ovo stanje se gotovo svakodnevno mijenja, a Fond solidarnosti ima stalnu komunikaciju i sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu i sa porodicama kako bi prevazilazili eventualne probleme zbog situacije u vezi sa virusom korona i drugim - rekli su u Fondu.

Prema podacima Fonda, najskuplje liječenje do sada koštalo je 800.000 evra u bolnici u Njemačkoj.

Iz Fonda su napomenuli da je od početka rada, od januara 2018. godine, pa do danas, odobreno ukupno 315 zahtjeva za 223 djece jer su pojedina liječenja produžavana više puta, za šta je izdvojeno oko sedam miliona KM.

- Najveći broj zahtjeva se odnosi na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana i zbog liječenja malignih tumora, neuroloških oboljenja, ortopedskih anomalija, kardioloških oboljenja, teških poremećaja vida i sluha i drugih teških oboljenja - rekli su u Fondu.

Djeca su na liječenje u inostranstvo upućivana u referentne zdravstvene ustanove u - Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Holandiji.

- Fond solidarnosti, zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, još početkom pandemije je donio odluku da u toku trajanja vanrednog stanja i vanredne situacije finansira i dodatne troškove liječenja u inostranstvu, u slučaju da se porodica ne može vratiti u Republiku Srpsku zbog ograničenja prelaska granica - kažu u Fondu.

Osim toga, dodali su, obuhvataju se i troškovi nabavke medicinskih sredstava ili lijekova koje preporuči zdravstvena ustanova u inostranstvu s ciljem obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima.

"Na ovaj način, Fond solidarnosti je nastojao da maksimalno olakša porodicama boravak u inostranstvu za vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom i bar ih rastereti brige u vezi sa dodatnim troškovima koji su nastajali usljed nemogućnosti porodice da se vrate u zemlju i slično", naveli su u Fondu.

Iz Fonda ističu da je u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo obezbijeđeno i besplatno testiranje djeteta i jednog roditelja u pratnji, u slučaju da je uslov za ulazak u zemlju u koju djeca putuju ili zdravstvenu ustanovu u kojoj treba da se liječe, negativan PCR test.

- Trenutno, u saradnji sa Institutom radimo i na tome da se, u slučaju potrebe, obezbijedi besplatno testiranje i za drugog roditelja - rekli su Srni u Fondu.