latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:03 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Nepostajanje centralne evidencije nestalih Srba omogućava malverzacije

Predstavnici organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije istakli su danas na sastanku sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošem Lučićem da je nepostojanje centralne evidencije nestalih Srba ključan problem koji omogućava malverzacije.
Istočno Sarajevo - sastanak - Foto: Sensservis
Istočno Sarajevo - sastanakFoto: Sensservis

Predsjednik Organizacionog odbora opštinskih organizacija porodica zarobljenih i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Goran Timotija rekao je da je još 2008. godine donesena odluka da bude sačinjen centralni registar.

- Odluka je bila donesena da se centar formira još 2008. godine, a ni dan-danas to nije učinjeno. Porodice sumnjaju u malverzacije - naveo je Timotija.

Timotija je naglasio da je problem i to što je skoro stalo traženje nestalih Srba na području Sarajeva i okoline, kao i nepodizanje optužnica protiv lica koja su odgovorna za nestanak Srba.

On je naveo da je na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu dogovoreno da se problemi pokušaju riješiti zajednički sa predstavnicima Srba u institucijama BiH.

Ministar Lučić je rekao da je ovo prvi sastanak, te da će nastojati da problemi porodica žrtava budu rješavani kontinurano u saradnji sa svim nivoima vlasti.

On je napomenuo da se na području ove regije traga za još 394 lica, od kojih u Sarajevu za 178.