latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:49 ⇒ 15/02/2021 | 09:04 | Autor: SRNA

Milunović: Cilj - što bolji položaj lica sa invaliditetom

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je 3. decembar, Međunarodni dan invalida, istakavši da se iskreno nada da će sve aktivnosti koje Vlada preduzima doprinijeti poboljšanju položaja lica sa invaliditetom i njihove potpune socijalne uključenosti u društvo.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

- Svim licima sa invaliditetom u Republici Srpskoj čestitam 3. decembar, Međunarodni dan invalida, sa željom da vas zdravlje bolje služi i da pronađete što više razloga za ličnu i porodičnu sreću - navodi se u čestitki Milunovića, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu preduzela niz mjera i aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje društvenog položaja ove populacije, kao i da je Srpska prva u regionu regulisala zapošljavanje lica sa invaliditetom posebnim zakonskim propisom.

Na osnovu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida od 2006. godine preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, zaposleno 2.291 lice, od kojih je 1.758 ratnih vojnih invalida, za šta je utrošeno 6.362.436 KM, dok je poslodavcima koji zapošljavaju lica invalididtetom izvršen povrat doprinosa od 37.754.825 KM.

U saopštenju se navodi da je važeći Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, u odnosu na prethodni, omogućio najtežim ratnim vojnim invalidima prve kategorije uvećan procenat dodatka za njegu i pomoć, povećan je i procenat dopunskog materijalnog obezbjeđenja za vojne invalide koji nemaju dodatak za njegu i pomoć, smanjen je i rok za podnošenje zahtjeva za povećanje procenta vojnog invaliditeta po osnovu pogoršanja zdravstvenog stanja sa pet na tri godine.

Obezbjeđena je i prednost pri upisu djece ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije u obrazovne ustanove, dodjelu stipendija i smještaj u studentske domove.

Amputircima i praraplegičarima omogućeno je da pravo na ortopedska pomagala ostvare na daleko povoljniji način - uz novčana sredstva koja dobiju, mogu birati ortopedske kuće po sopstevnom izboru.

- Čestitajući vam 3. decembar, Međunarodni dan invalida, iskreno se nadam da će sve aktivnosti koje smo do sada preduzimali i one koje ćemo preduzimati u budućnosti doprinijeti ispunjenju jednog od strateških ciljeva Republike Srpske - poboljšanju položaja lica sa invaliditetom i njihove potpune socijalne uključenosti u naše društvo - navodi Milunović.