latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:32 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

VSTS predložio Tegeltiji da razmotri podnošenje ostavke (VIDEO)

Milan Tegeltija ostaje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Na vanrednoj sjednici članovi Savjeta pozvali su ga da razmotri mogućnost podnošenja ostavke i to zbog narušenih odnosa između VSTS-a i međunarodnih strateških partnera. Ovo je jedan od tri usvojena zaključka, nakon višečasovne žustre rasprave, koji je podržao i sam Tegeltija i time "presudio" njegovom usvajanju.
VSTS -
VSTS

Nezakonitim snimanjem o praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava se njihova bezbjednost i ambijent za zakonito i nezavisno odlučivanje. Zbog toga članovi Savjeta jednoglasno zahtijevaju od svih nadležnih organa, a posebno od tužilaštava, da odmah i efikasno djeluju po svim sličnim saznanjima.

Istovremeno, članovi se nisu mogli izjasniti o eventualnoj odgovornosti predsjednika u audio-zapisu, objavljenom u medijim,a u kojem se govori o navodnom namještanju imenovanja u pravosuđu, jer se ne može potvrditi ni zakonitost ni autentičnost tog snimka. Ipak su, u omjeru snaga sedam prema sedam, i uz odsustvo jednog člana, pozvali predsjednika da razmisli o podnošenju ostavke.

- U situaciji neriješenog broja glasova odlučuje glas predsjednika Vijeća. Vidite i sami da sam glasao za sve ove zaključke jer smatram da su ova dva prva potpuno opravdana, a treći porizilazi iz većinskih diskusija na Savjetu, tako da je potpuno prirodno da na osnovu takvih diskusija ja razmotrim podnošenje ostavke  - izjavio je Tegeltija.

A diskusije, na momente žustre, polarizovale su članstvo. Na jednoj strani optužbe i traženje Tegeltijine bjanko odgovornosti i prije nego što se utvrdi autentičnost snimka. Kratkoročno moralisanje sa elementima disciplinske odgovornosti, pa i priznali su na kraju da su neistinite optužbe upućene Tegeltiji.

Na drugoj strani zgražanje i zabrinutost za vlastitu i bezbjednost porodica članova Savjeta. Željka Radović zapitala je oponente u Savjetu da li to uvode novu praksu u sudnicu prema kojoj će nezakonito pribavljene snimke već od sutra uvrštavati i u sudske dokaze u postupcima.

Јadranka Stanišić zatražila je odgovornost za vajber poruku iz interne grupne komunikacije Savjeta, koja je osvanula na istom sarajevskom portalu, na kojem i sporni audio-snimak. Čulo se i poređenje aktuelnog stanja, u kojem rade nosioci pravosudnih funkcija, sa vremenom Informbiroa.

I zagovornici Tegeltijine ostavke, kao glavni argument isticali su poljuljani kredibilitet VSTS-a i pravosuđa uopšte. Ali, rijetki su sramežljivo spomenuli da su i sami, kao članovi Savjeta, za to odgovorni. I tek pokoji, bar verbalno, bio je spreman da snosi nodgovornost.

Član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Goran Nezirović potcrtao je da nijedan sudija u Evropi, a posebno predsjednik regulatornog pravosudnog tijela, nije bio toliko izložen kritikama i napadima kao Tegeltija posljednjih nekoliko godina.

- Neke su bile neosnovane, neke prizemne uvrede. Žalim što Savjet nije adekvatno reagovao. Velika vjerovatnoća je i da je snimak nezakonit. To neka nadležni istraže, ali je izašao u javnost i stvorio kriznu situaciju - dodao je Nezirović.

Na konstataciju o višegodišnjim pritiscima i kritikama koje Tegeltija trpi, odgovorila je Radovićeva. Podsjetila na 2016. godinu, kada je imenovan Ranko Debevec za predsjednika Suda i tada izrečenu prijetnju Bakira Izetbegovića da će "svi oni članovi Savjeta, koji su glasali za Debeveca, snositi odgovornost".

Milan Tegeltija i danas je ponovio da je riječ o montiranom sadržaju i nezakonitom snimku. Izrazio je spremnost i za odlazak na poligraf. Navodio je i činjenice – da osoba, čije je imenovanje navodno prije više od godinu dogovarano, još nije imenovana.

Podsjetio kolege u članstvu na proceduru imenovanja o kojima zajedno odlučuju. Јavno ih je pitao – da li je nekome sugerisao to imenovanje. Ostao je bez njihovog odgovora, ali se zato u raspravu uključio holandski sudija Kis van der Vejd, koji je od oktobra angažovan kao međunarodni savjetnik u VSTS-u.

Iako je prisustvovao tek nekolicini sjednica, smatra da predsjednik Savjeta treba da odstupi. No, o tome će, ipak, da odluči sam Tegeltija, jer je tako glasao Savjet.