latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:36 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Kritike Nešiću iz opozicije (VIDEO)

Nastavljeno je osipanje DNS-a. Nakon što je stranku napustio generalni sekretar i predsjednik opštinskog odbora u Kozarskoj Dubici, Darko Banjac, istim putem danas su krenuli i gotovo svi članovi Predsjedništva DNS-a u ovoj opštini – njih 21 od 23. I dok se DNS nastavlja da čisti od onih koji ne bi u opoziciju, ni tamo ih baš ne čekaju raširenih ruku.
Nenad Nešić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Nenad Nešić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Nenad Nešić uvjeren je da bi DNS trebalo da bude predvodnik promjena u Republici Srpskoj koje će se, kaže, desiti nakon opštih izbora za dvije godine. Argument mu je broj osvojenih glasova na ovogodišnjim lokalnim izborima, prema kojima je, smatra, ova stranka trenutno treća po snazi u Srpskoj.

Glavna prepreka tim promjenama su neki od trenutnih opozicionara, tvrdi Nešić, direktno optužujući PDP-ovu Јelenu Trivić za opstrukciju potpisivanja koalicionog sporazuma DNS-a, SDS-a i PDP-a. Najviše mu je zasmetala podrška Trivićeve Maji Dragojević Stojić u Prijedoru i njena izjava da DNS mora proći katarzu, prije ulaska u opozicioni blok.

- Ona (Trivić) je glavna prepreka stvaranju nove skupštinske većine u Srpskoj i glavna prepreka promjena. Koliko ja znam, gospođa Trivić uopšte nije srećna što je Draško Stanivuković pobijedio u Banjaluci. Za nju je jedina katarza da bude predsjednik Srpske, a sutra će doći da od nas traži podršku - rekao je Nešić.

Nije se dugo čekalo na odgovor Trivićeve. Ne baš biranim riječima, posredstvom fejsbuk naloga, Nešiću je poručila da on predstavlja sve ono protiv čega se ona politički bori, te da on i njegova stranka ne predstavljaju bilo kakvu promjenu.

- Trebamo vidjeti da li možete opstati bez fukcija. Trebamo vidjeti da li ste se sa SNSD-om razišli zbog različitih pogleda na politike, principe i vrijednosti, ili je to rezultat Vaših ličnih nezadovoljstava podijelom plijena. Јa smatram da je ovo drugo i trebaće dosta Vrbasa proteći da se vi dokažete da ste se promijenili - istakla je Trivićeva.

Nešićev nastup na televiziji ELTA osudio je i predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, poručivši mu da se na taj način ne stiče međusobno povjerenje. Sa druge strane, dojučerašnji generalni sekretar DNS-a, Darko Banjac, smatra da su ovakve izjave iz tabora PDP dokaz da je on bio u pravu kada se protivio prelasku stranke u opoziciju.

- To je sada jasna poruka vrha PDP-a da oni ne žele i ne vide DNS na način na koji oni sebe vide i to u narednom periodu može biti problem - rekao Banjac.

Banjac nije demantovao da je upravo on, zajedno sa Nešićem, napisao odluku o izlasku DNS-a iz vladajuće koalicije, rekavši da je to bila reakcija na smjenu Nenada Nešića sa direktorske pozicije u Putevima Srpske.

U međuvremenu je, kaže, shvatio da je i dalje bilo prostora za dogovor, ali nakon što je Nešić istrajao u namjeri da partija djeluje opoziciono, odlučio je da napusti DNS i sada je, kaže, u procesu formiranja nove političke partije.

Izvjesno je da će mu pristupiti gotovo cijeli dubički odbor DNS-a, koji je danas napustio stranku, a spekuliše se da bi sa Banjcem mogao i narodni poslanik Diko Cvjetinović, koji je juče takođe napustio DNS.