latinica  ћирилица
03/12/2020 |  21:50 ⇒ 21:51 | Autor: sputniknews.com

U Rusiji se razvija najmanje deset vakcina protiv kovida

U Rusiji se danas razvija još najmanje 10 preparata osim postojećih vakcina protiv virusa korona Centra Gamaleja, Centra Vektor i Centra Čumakov, izjavila je direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.
Ruska vakcina protiv Kovida-19 - Foto: ilustracija
Ruska vakcina protiv Kovida-19Foto: ilustracija

- Danas se u zemlji razvija najmanje njih 10 - rekla je Popova u intervjuu za televiziju Rusija 1, odgovarajući na pitanje koliko se još vakcina razvija u Rusiji, pored tri koje su već poznate.

Ona je precizirala da Centar Vektor (naučni centar Rospotrebnadzora) razvija još tri vakcine.

- Nadamo se da će biti vrlo uspješne. Tu je kombinovana vakcina protiv gripa i virusa korona. Zasnovana na virusu morbila. Danas se sprovodi čitav niz razvoja - objasnila je Popova.

Ona je istakla da je period ispitivanja Vektorove vakcine EpiVakKorona od trenutka imunizacije dobrovoljaca šest mjeseci.

- Da bi se izabralo tri hiljade, treba da se testira i razgovara sa mnogo većim brojem ljudi - objasnila je direktorka Rospotrebnadzora.

Kako je navela, klinička ispitivanja sprovode na osam kliničkih lokacija u Moskovskoj oblasti u Kazanju, Tjumenju i Kalinjingradu.

- Moramo da vakcinišemo 3.000 osoba. To nije toliko mnogo, tako da sam sigurna da ćemo je (vakcinaciju) sprovesti za vrlo kratko vrijeme - konstatovala je Popova.

Vakcina EpiVakKorona

U oktobru je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar Vektor, a koja je nazvana EpiVakKorona. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra.

Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je 18. novembra dozvolu centru Vektor za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine protiv virusa korona EpiVakKorona.