latinica  ћирилица
03/12/2020 |  23:22 ⇒ 23:22 | Autor: SRNA

Srbija će brinuti o Srbima u Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se Srbija truditi da, u skladu sa evropskim standardima, brine o srpskom narodu u Crnoj Gori i da nastojati da gradi dobre odnose sa tamošnjom vlašću, ali da će pri tom biti jako obazriva.
Aleksandar Vučić (foto:Tanjug/Arhiva) -
Aleksandar Vučić (foto:Tanjug/Arhiva)

On je naglasio da Beograd neće da učestvuje u nikakvoj anticrnogorskoj kampanji, jer Srbija nema nikog bližeg od Crne Gore, ali da se tamo vodi takva antisrpska kampanja kojom je užasnut.

Osvrćući se na nedavni progon ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića iz te zemlje, Vučić je rekao da to nije bio prijateljski čin Podgorice, ali da je Beograd postupio na civilizovan i odgovoran način.

- To svakako nije bio prijateljski čin. To se ne radi. Nisam primijetio da su razlozi bili uvjerljivi na bilo koji način. Mislim da smo mi postupili na civilizovan i odgovoran način - rekao je Vučić za RTS.

Vučić je naveo da bi za Crnu Goru bilo dobro da pristupi "mini-Šengenu", ali da je niko neće moliti da to učini ako ne želi.

- Odavno sam prestao da čezne za nekim ko neće da bude za našim stolom - rekao je Vučić i dodao da isto misli i za samoproglašeno Kosovo.

Vučić je najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine 10. decembra po pitanju imovine i finansijskih zahtjeva.

Na pitanje šta će biti sa Vašingtonskom sporazumom nakon smjene američkog predsjednika Donalda Trampa, Vučić je rekao da Srbija poštuje svoj potpis i riječ, te izrazio uvjerenje da će novoizabranog američkog predsjednika DŽozefa Bajdena vidjeti u prvoj polovini godine na bilateralnom sastanku.

- Sa njim imam dobre lične odnose, za našu zemlju bi bilo lakše da je ostala stara administracija - dodao je on.

Predsjednik Srbije je najavio će sutra razgovarati sa američkim savjetnikom za državnu bebjednost Robertom O`Brajanom.

On je naveo da je za Srbiju prioritet da sačuva svoj integritet.

Vučić je rekao da je danas mnogo manji odliv Srba s Kosova i Metohije i da je to pitanje vraćeno na međunarodnu agendu.