latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:44 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Selo Nagrađe posjećuju turisti iz cijelog svijeta

Turisti iz cijelog svijeta dolaze u Drvar i posjećuju srednjovjekovni Visuć grad u selu Nagrađe, nadomak Drvara, u kojem su pronađeni temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.
Visuć grad, Drvar - Foto: SRNA
Visuć grad, DrvarFoto: SRNA

- Naše selo Nagrađe proteklih dana postalo je pravo malo turističko mjesto jer upravo tu mirno spavaju ostaci srednjovjekovnog Visuć grada. Turisti dolaze iz cijelog svijeta, obilaze i dive se građevini na liticama - rekao je Srni predsjednik Udruženja "Nagrađe - Crna kraljica" iz Drvara Časlav Šobot.

On ističe da Nagrađe i Visuć grad, kao i pravoslavna bogomolja, kriju mnogo tajni iz tog vremena.

- Najveća tajna su pronađeni ostaci ljudskog skeleta u samoj crkvi, kao i mnoga Božija čuda koja su osjetili mnogobrojni posjetioci koji su bili na pronađenim svetim temeljima bogomolje u Nagrađu - kaže Šobot.

Prema njegovim riječima, interesovanje turista za posjetu ovom mjestu svakodnevno raste.

- Dobijamo pozive, poruke podrške, pitanja, ali odgovor je jedan: "Dođi u Nagrađe da zajedno koračamo stazama kojima su koračali kraljevi" - kaže Šobot.

Prema njegovim riječima, planirano je da u narednom periodu bude uređen prilaz kako bi pristup ka Visuć gradu bio lakši.

Načelnik Drvara Dušica Runić rekla je da je u toku izrada projekta za asfaltiranje puta u dužini od dva kilometra.

- Zbog nedostatka novca, projekat će biti kandidovan na neki od javnih poziva - navela je Runićeva.

U selu Nagrađe, nadomak Drvara, pronađeni su temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

U srednjem vijeku u Bosni bilo je oko 300 dvoraca. U dobro skriveni Visuć grad kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Јelenom i njihovim sinom Lazarom, pričaju mještani sela Nagrađe, čije su njive i kuće tik uz ovo pravo istorijsko i kulturno blago.