latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:57 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Daun sindrom centar: Sa moskovskim fondom u borbi protiv stigme

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić istakao je značaj saradnje ove ustanove sa moskovskim Humanitarnim fondom za osobe sa Daunovim sindromom "Daunsajd ap", koja je uspostavljena danas na onlajn međunarodnoj konferenciji, kako bi se razmjenom iskustava zajedničkim snagama borili protiv stigme.
Daun sindrom centar Banjaluka: Međunarodna konferencija - Foto: SRNA
Daun sindrom centar Banjaluka: Međunarodna konferencijaFoto: SRNA

Јelić je istakao da je zajednički cilj ovih ustanova rušenje stigme i podizanje svijesti građana o osobama sa Daunovim sindromom.

- Prvenstveno je neophodno edukovati roditelje djece sa Daunovim sindromom. To ćemo da naučimo od Rusa, koji su omogućili roditeljima da trenere da rade sa njima čim se rodi dijete sa Daunovim sindromom - rekao je Јelić novinarima, prije početka konferencije.

On je izrazio zadovoljstvo jer su predstavnici ove ruske ustanove prepoznali rad Daun sindrom centra iz Banjaluke, te izrazili spremnost za razmjenu iskustava.

- Naš centar sprovodi vrstu socijalne rehabilitacije sa inovativnim metodama koja je doprinijela da ostvarimo zapažene rezultate. Osobe sa Daunovim sindromom su postale društveno vidljive i korisne, jer smo ih osposobili da rade i budu aktivni - rekao je Јelić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je neophodno da se društvo, ali i pojedinci zajedno bore protiv stigme prema osobama sa Daunovim sindromom.

- Medicinski fakultet je prepoznao značaj borbe protiv stigme, te ima senzibilitet prema osobama koje imaju urođene genske defekte, ali koji kao takvi imaju svoje mjesto u društvu i mogu da budu korisni članovi zajednice - rekao je Škrbić.

Međunarodna konferencija povodom uspostavljanja saradnje između Daun sindrom centra Banjaluka i Humanitarnog fonda za osobe sa Daunovim sindromom "Daunsajd ap" iz Moskve održana je onlajn, a osim predstavnika institucija i ustanova iz Republike Srpske, učestvovali su i predstavnici fondacije iz Moskve, kao i osobe sa Daunovim sindromom iz zemalja EU.