latinica  ћирилица
04/12/2020 |  17:02 ⇒ 19:27 | Autor: RTRS

Srpska otvorena za razgovore o proširenom aranžmanu

Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Martinom Petrijem u okviru priprema za novi Prošireni aranžman sa tom finansijskom institucijom.
Zora Vidović sa šefom Misije MMF-a - Foto: RTRS
Zora Vidović sa šefom Misije MMF-aFoto: RTRS

Tokom susreta, koji je održan posredstvom onlajn platforme, ministarka Vidović je upoznala misiju MMF-a o osnovnim elementima usvojenog Drugog rebalansa budžeta za 2020. godinu, te projekcijama budžeta za 2021. godinu i smjernicama budućeg Programa ekonomskih reformi, kao i mjerama za konsolidaciju budžeta, te podršku realnom sektoru i zdravstvu.

- Republika Srpska je otvorena za razgovore o novom Proširenom aranžmanu, koji treba da bude rezultat kompromisa sve četiri strane potpisnice - rekla je ministarka Vidović, navodeći da je tokom sastanka iznijela nekoliko primjedbi za koje očekuje da će biti uvažene.

Navela je da će podrška zdravstvu, poslovnoj zajednici i podizanje kvaliteta života biti prioriteti i u narednoj godini.

- Republika Srpska će trebati snažniju finansijsku podršku koju će pratiti mjere fiskalne konsolidacije - izjavila je ministarka Vidović, najavljujući da bi budžet Republike Srpske za 2021. godinu trebalo da bude usvojen do 20. decembra.