latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:02 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Ko je prisluškivao predsjednika VSTS Milana Tegeltiju? (VIDEO)

I danas reagovanja na prisluškivanje predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije, koji je poručio da iza svega stoje dijelovi obavještajno-bezbjednosnog sektora.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Oglasila se američka Ambasada, razočarana što je Tegeltija, i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji i pozvala VSTS da, kako kažu, stavi po strani ambicije svog predsjednika.

Tegeltija je najavio da će sljedeće sedmice saopštiti svoje odluke i obrazložiti ih.

Paraobavještajni rad, čija je žrtva i Tegeltija, pod kontrolom je SDA, tvrdi bezbjednjak DŽevad Galijašević.

Ko se i da li se odmetnuo od direktora OBA Osmana Mehmedagića i nezakonito prisluškivao prvog čovjeka pravosuđa BiH Milana Tegeltiju? Osmica je, Tegeltija kaže, provjerio i lično mu potvrdio da je nezakonito sniman.

- Rekao je da je to istina, ali da to nije naredio on nego da to rade neki odmetnuti dijelovi službe prije jedno tri godine. Oni su vršili kontrolu. Јa sam se obratio nadležnoj instituciji OBA da izvrši kontrolu da li postoje u ovoj instituciji uređaji za tajno i nezakonito snimanje - rekao je Tegeltija.

Cilj je jasan, smjena Tegeltije i montirane afere jesu atak na njegov ugled, ali on nije krajnja meta, kaže bezbjednjak DŽevad Galijašević, jer kaže VSTS nema praktične uloge u predmetima. Potrebno je poljuljati odnose u VSTS i otvoriti put za uklanjanje svih koji su na tragu kriminalnom djelovanju SDA.

- Želi se ovladati većinom u VSTS, smjeniti glavna tužiteljica, pokrenuti disciplinski postupak protiv nje i onda zaštititi kriminalce iz SDA zloupotrebljavajući instituciju, uz podršku pojedinih zapadnih diplomata u Sarajevu. Zar nije tako Marinko Јurćević, kao prvi tužilac u BiH morao podnijeti ostavku, Barašin sniman u kafani, Goran Salihović i njegov zamjenik Božo Ljubić, Јadranka Loknić Misirača nakon krađe podnijela ostavku - istakao je Galijašević.

On podvlači i ulogu pojedinih zapadnih diplomata kao i OHR-a čije reakcije i pozivi na smjenu i ostavku Tegeltije nisu kaže plod politike, ili naklonosti prema Bošnjacima, nego koruptivnih radnji koje se odvijaju pod okriljem OHR-a i Valentina Incka. Galijašević tvrdi da SDA centri moći plaćaju i novinare da uzbune javnost. Sa BN televizije sinoć ovakve poruke.

- Ako vi stalno i konstantno hapsite one u Sarajevu, a zaboravljate one u Banjaluci, onda i oni koji su krivi u Sa rajevu postaju žrtve - rekao je Avdo Avdić, vlasnik portala "Istraga".

A sve se i zahuktalo kada su se na udaru našli funkcioneri SDA, visoko rangirani vršioci dužnosti u Federaciji BiH u aferi Respirator.

Na udaru pravosuđa je i direktor OBA Osman Mehmedagić. Nekoliko istraga i jedan krivični predmet Osmicu i SDA mogli bi dovesti u poziciju da im iz ruku izmakne obavještajna, a možda i paraobavještajna djelatnost.