latinica  ћирилица
04/12/2020 |  22:19 ⇒ 22:27 | Autor: sputniknews.com

Zvezdina hobotnica - Milan Borjan

Milan Borjan je prije tri godine postao član Crvene zvezde i sasvim je sigurno da se niko nije nadao da će u najtrofejnijem srpskom klubu dođi na korak od statusa legende.

Čuvar mreže rođen u Kninu, reprezentativac Kanade, nije u ranijem periodu mogao da se pohvali bogatom karijerom, ali je sebe i svoj put pronašao u ulici Ljutice Bogdana.

I to nastavlja da radi iz godine u godinu.

Kao da se s njegovom dolaskom na stadion Rajko Mitić poklopio početak evropskog niza Zvezde, koja već četvrtu godinu zaredom igra u nekom od takmičenja pod okriljem UEFA.

Velike zasluge za taj sjajan rezultat idu upravo na račun Borjana, iako je tokom sezona, naročito onih odigranih u Ligi šampiona, prečesto vadio loptu iz mreže.

Ipak, činjenica je da on gotovo nikada nije bio krivac za sve to, iako nije prijatno čuvaru mreže da primi četiri, pet golova, pa makar to bilo protiv velikana poput Bajerna, Pari Sen Žermena, Totenhema…

Rezultatske katastrofe beogradskog tima bi bile još gore da nije bilo Borjana koji je na svakoj od tih utakmica bilježio veliki broj odbrana i sprječavao možda i dvocifren broj golova za rivale Zvezde.

Primjera radi, u porazu crveno-bijelih u Parizu on jeste primio šest golova, ali je imao čak 11 odbrana i bio najbolje ocijenjeni igrač ekipe.

Tako je bilo i u Liverpulu gdje je Zvezda izgubila sa 4:0, a mogla je da primi još sedam pogodaka, da toliko udaraca nije odbranio njen čuvar mreže i jedini u timu sa ocenom većom od "sedmice".

Sa briljantnim partijama Borjan je nastavio i u ovogodišnjoj Ligi Evrope, koju će Crvena zvezda nastaviti i kroz proljećni dio takmičenja.

Na premijeri protiv Hofenhajma je upisao pet odbrana, protiv Slovana četiri, u dva duela sa Gentom ukupno 12 odbrana, a na gostovanju njemačkog tima u Beogradu dobio je ubjedljivo najveću ocjenu od svih saigrača (8,5) zbog pet bravuroznih intervencija.

Borjan je velika snaga i oslonac Zvezde, koja sasvim sigurno ne bi mogla da se podiči dobrom evropskom odisejom u ovoj sezoni da njega nije bilo na golu.