latinica  ћирилица
05/12/2020 |  17:19 ⇒ 21:52 | Autor: SRNA

Nasilje na ulicama Pariza

Desetine demonstranata sa kapuljačama danas su u Parizu gađale policiju različitim predmetima, razbijali izloge, palili automobile i barikade tokom protesta protiv policijskog nasilja.

Policija je odgovorila suzavcem.

Hiljade ljudi počelo je miran marš u Parizu kada je izbio sukob između policije i grupa demonstranata, većinom obučenih u crno i pokrivenog lica. Neki su koristili čekiće za razbijanje pločnika.

Demonstranti su osudili policijsku brutalnost i bezbjednosne planove predsjednika Emanuela Makrona za koje demonstranti tvrde da će ograničiti građanske slobode.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Francuska, zemlja policijskih prava" i "Povlačenje bezbjednosnog zakona".

Francusku potresaju talasi uličnih protesta nakon što je Vlada predstavila parlamentu zakon o bezbjednosti, čiji je cilj povećanje mogućnosti praćenja i restrikcija prava o pitanju objavljivanja fotografija policajaca na društvenim mrežama i u medijima.

Vlada tvrdi da policija mora da bude bolje zaštićena od mržnje na internetu.

Međutim, nacrt zakona izazvao je veliku osudu javnosti, a cijela situacija posebno je otežana policijskim prebijanjem tamnoputnog muzičkog producenta Majkla Zeklera.