latinica  ћирилица
06/12/2020 |  10:58 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

"CIK ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika BiH"

Hrvatski narodni sabor optužio je Centralnu izbornu komisiju BiH da kao nelegano i nezakonito tijelo "ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika BiH".
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

HNS je pozvao sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost da zajedno snažno djeluju u borbi protiv svih neregularnosti CIK-a.

Pozvane su nadležne pravosudne institucije da se uključe u "krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakoniti izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu".

- Uz institucije BiH, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva, Ambasade SAD, kao i međunarodnih organizacija poput OHR-a i OEBS-a - istakli su iz HNS-a.

HNS je poručio da će iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u BiH.

Prema navodima HNS-a, ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon nelegalnog CIK-a za opšte izbore 2022. godine na kojima, kako ističu, već sada bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim nivoima i izbacivanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Istakli su da je zvanično okončanje izbornog procesa u BiH, nažalost, u praksi pokazalo sve ono na što su kao krovna organizacija hrvatskog naroda u BiH mjesecima upozoravali.

Iz HNS-a su naglasili da se najbrutalnija izborna manipulacija sa naznakama teškog krivičnog djela trenutno događa u Gornjem Vakufu/Uskoplju gdje je u trenutku ogromnog smanjivanja razlike između bošnjačkog i hrvatskog kandidata za načelničko mjesto naprasno obustavljeno brojanje glasova pristiglih poštom za šta u CIK-u nisu dali nikakvo zakonski utemeljeno objašnjenje.

Osim ove općine, kažu u HNS-u, na djelu je čitav niz manipulacija i u drugim lokalnim zajednicama, poput Srebrenika, Kalesije, Teslića i niza drugih koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.

- Ukoliko će nadležna institucija za sprovođenje i nadgledanje izbornog procesa nasilno mijenjati naš izbor, onda de fakto i de jure nismo ništa drugo nego društvo diktature i tiranije gdje će određene politike svojim uticajem postavljati onoga ko im politički i/ili nacionalno odgovara - zaključio je HNS.