latinica  ћирилица
08/12/2020 |  18:40 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Planira li Cikotić da trajno smjesti migrante u BiH? (VIDEO)

Dok javno najavljuju zatvaranje privremenog šatorskog naselja na lokalitetu Lipa kod Bihaća, u Sarajevu tajno kuju planove kako baš na toj lokaciji da grade trajne objekte za smještaj migranata.
Kamp Lipa - Foto: RTRS
Kamp LipaFoto: RTRS

Inicijativu je pokrenuo ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, ne obazirući se na oštre proteste srpskih povratnika, čija imanja graniče sa migrantskim kampom, ali ni srpskih povratničkih udruženja i zvaničnika Srpske.

- Imamo više varijanti u okviru plana kretanja i boravka migranata - rekao je Cikotić.

No čim su se u Živinicama uskomešali Bošnjaci, Cikotić je "zaboravio" varijantu bivše američke vojne baze u Živiničkim Čiljugama. Čak 200 objekata u nekadašnjem kampu "Komanči" izgrađenih potkraj rata 90-ih, kapaciteta 2.500 vojnika, motorni bazeni, heliodromi, kapela, medicinski, sportski i rekreacioni objekti, teretane, idealni za američke veterane, nedostupni za pakistanske, afganistanske, bahreinske, sirijske, jer tako su "odlučili" Živiničani.

Nakon Čiljuga, jednu za drugom Cikotić je "precrtao" i sve ostale "varijante". I prije koji dan, osmislio novu. Na "ulaznim vratima" srpskih povratničkih naselja u okolini Bihaća - na lokaciji Lipa. To pokazuje dokument sa Cikotićevim potpisom, koji je u posjedu RTRS-a.

- Ministarstvo bezbjednosti predlaže uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji Lipa, što uključuje pravno definisanje lokacije, izgradnju i održavanje infrastrukture, izgradnju i uspostavljanje centra, finansiranje troškova građevinskih i tehničkih radova - piše u dokumentu.

Šatorski centar Lipa uspostavljen je proljetos, najavljen kao privremeno rješenje samo za toplije dane u uslovima korona krize. Kapaciteta je maksimalno do 1.500 lica. Trajni objekti, koje Cikotić planira da gradi – duplo većeg kapaciteta. Minimalno 3.000 osoba. Sredstva već obezbijeđena. Finansijer Evropska unija. Samo srpske povratnike niko za mišljenje ne pita. Pljačke, provale, nasrtaji, još od aprila su im svakodnevica.

- Stanovništvo na tom području, sela koja se nalaze u blizini tog centra, sela Vrtoče, Krnjeuša i druga sela petrovačke opštine su svakodnevno na udaru tih migranata koji se nalaze u migrantskom centru Lipa. Velikobošnjačka politika ne bira načine na koji da otjera to malo Srba što je ostalo u Unsko-sanskom kantonu - naglasio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Podsjećaju srpska udruženja i zvaničnici, migrantskog "neimara" Cikotića, i da je planirano uduplavanje kapaciteta Lipe, nemoguće bez dodatne uzurpacije srpske imovine. Ili mu je to možda i cilj!? Јer samo je zemljište na kojem je trenutno smješteno privremeno šatorsko naselje u vlasništvu grada Bihaća.

- Nevolja je u tome što se proširenje kampa namjerava izvesti na srpskoj zemlji. Dakle nema nikog drugog od vlasnika, samo su Srbi vlasnici tog dijela zemlje. Kako će izgledati život ako se pored postojećih 1.000 migranata dodatno smjesti još 2.000 lako je zamisliti - istakla je delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić Dušanka Majkić.

-  Ukoliko se pobune neki drugi narodi a da nisu Srbi kao što je to slučaj u Živinicama, gdje postoje tvrdi objekti kasarne, gdje se brzo rješava problem, onda naravno to se uvažava, ali ukoliko se pobune Srbi u okolini Bihaća u Lipi, jer oni nisu bitni, na njihovoj zemlji se može graditi čvrsti objekat i mogu se smještati migranti. I BiH na ovaj način neće nigdje stići - poručio je šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

U kampovima u BiH "zaglavljeno" je više od 8.000 sumnjivaca sa Bliskog istoka. Zvanično registrovanih. I još mnogo neregistrovanih koji, pred nadolazeću zimu, tumaraju bh vrletima i spavaju pod otvorenim nebom. Priznaje "neimar" Cikotić da je iz evropskih fondova, na migrante u BiH već potrošeno enormnih 75 miliona evra. A problemi nisu riješeni.