latinica  ћирилица
16/12/2020 |  09:26 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

Topić: Izbjegli smo "italijanski scenario", ali oprez i dalje maksimalan (VIDEO)

Nismo doživjeli italijanski scenario, da nam zaraženi leže po podovima bolnica ili ispred nje i imali smo sve pravovremene poteze da nam pacijenti ne ostanu na ulici, naglasio je dr Goran Topić, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC Republike Srpske, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Goran Topić - Foto: RTRS
Goran TopićFoto: RTRS

- Sa jučarašnjim danom u Kliničkom centru Republike Srpske hospitalizovana su 362 pacijenta. Zbrinjavamo teške i srednje teške kliničke slike, od toga broja je 209 pacijenata na kiseoničkoj podršci, a 44 su u teškom stanju i nalaze se na respiratorima - naglašava Topić.

On je istakao da Klinički centar može adekvatno odgovoriti pandemiji.  

- Imamo preko 50 respiratora spremnih u Kliničkom centru. Ali mora se znati da mi ne možemo smjestiti cijelu Republiku Srpsku, ako se nastavi ovaj trend rasta oboljelih. I ostali klinički centri i bolnice širom Srpske moraju ravnomjerno podnijeti sav teret pandemije - pojasnio je Topić.

On je pojasnio i kako je teško se nositi svakodnevno sa svm problemima koji nosi pandemija izazavana virusom korona.

- Pandemija traje gotovo godinu dana, svaki dan se susrećemo sa tim ljudima. Znate kako je kada pratite samo medije, dosadilo bi vam, a da ne govorim, kada oblačite svaki dan zaštitino odjelo, a  sdruge strane mislite o svojoj porodici, najbližima. Idu nam praznici, navikli smo na porodične skupove, ali mora se razmišljati o tome da će sve proći, a onda za 15 dana imaćemo probleme. Nemojte se okupljati, da ponovo za 40 dana ne bi se okupljali tužnim povodom. Nemojte da dozvolimo da nekoga skidamo sa respiratora, da bi stavili nekoga drugoga, ko ima veće šanse da preživi, jer i onaj koga skidamo, nečiji je otac, majka, brat, sin... - rekao je Topić.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske najavio je pooštravanje mjera za predstojeće novogodišnje praznike.

- Dodatne mjere prije svega odnose se na 31. decembra i 1. januara. Da se pitaju zdravstveni radnici zaključali bi sve za 14 dana kako bi brojke pale, ali naravno da život ne može i ne smije stati. Pooštravanje mjera vidljivo je u cijeloj Evropi, i sigurno da će pomoći da se prevlada ovakva situacija - zaključio je Goran Topić.