latinica  ћирилица
08/01/2021 |  19:17 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Srpska garant slobode i opstanka na ovim prostorima (VIDEO)

Za razliku od prethodnih godina, zbog pandemije virusa korona, ove godine 9. januar, Dan Republike Srpske, biće obilježen dosta skromnije, ali uz istu poruku kao i prethodnih godina, da se slavi sloboda i da je ona trajna i neupitna.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Republika Srpska je nastala je 1992. godine voljom srpskog naroda i ona je jedini garant njegove slobode i opstanka na ovim prostorima, jasna je poruka uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana Republike.

Na 9. januar rođena je Republika Srpska, i ovaj dan predstavlja dan mira i slobode za srpski narod u BiH, poručio je premijer Radovan Višković. Na taj dan, ističe, prisjećamo se svih onih koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Osporavanja i pokušaje iz Federacije BiH da se zabrani proslava, premijer je nazvao pogrešnim potezima.

- Mi nikad nismo usmjereni prema nekome sa zlim namjerama nego, naprosto, slaveći 9. januar mi šaljemo poruku mira, zajedničkog života u BiH i poruku da sve ono što želimo nama, želimo i drugim narodima, ali isto tako želimo da budemo uvažavani i poštovani - rekao je premijer Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović istakao je da Republika Srpska zajednica njenih slobodnih naroda i građana, čija budućnost zavisi prvenstveno od toga koliko su njene institucije sposobne da ostvaruju svoje ustavne, zakonske i druge nadležnosti u interesu svih. Podsjetio da su 9. januara 1992. godine poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo da to učine.

- Zahvaljujući toj odluci poslanika prvog saziva Narodne skupštine, stvorena je Republika Srpska u kojoj je srpski narod, u procesu raspada Јugoslavije, uspio da se očuva na ovim prostorima i da ostane konstitutivan narod u situaciji u kojoj su u mnogim državama, nastalim raspadom bivše Јugoslavije, Srbi pretvoreni u nacionalnu manjinu jer nisu imali institucionalni okvir zaštite svojih prava - naglasio je Čubrilović.

Za one koji su u ratu očuvali Republiku Srpsku, njeno postojanje jedini je garant opstanka i slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić istakao je da se u posljednje vrijeme, kada je riječ o Dejtonskom sporazumu, samo govori da je taj sporazum zaustavio rat, a niko ne govori zašto je rat počeo.

- Rat u BiH je počeo zbog majorizacije srpskog naroda i preglasavanja od druga dva naroda. Srpski narod i njegovi izabrani predstavnici u tadašnjim institucijama BiH nisu imali nijedan mehanizam na raspolaganju da se zaštite, osim onog kojeg su donijeli 9. januara proglašenjem Republike Srpske - dodao je Savčić.

Za nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića, Srpska je neosporna i međunarodno definisana ustavna činjenica u dejtonskom uređenju BiH. Čavić je podsjetio da od samog nastanka Republike Srpske postoji njeno osporavanje od onih, koji zajedno sa Srbima kao konstitutivnim narodom, čine BiH.

- Ali, bez obzira na to, i ove i svih sljedećih godina, Dan Republike Srpske će se slaviti u Republici Srpskoj bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. To nije stvar sviđanja ili nesviđanja, nego stvar istorijskih činjenica i mi od toga nećemo odustati. Ne vidim nijednu političku strukturu u Republici Srpskoj koja ima drugačije mišljenje kada je u pitanju Dan Republike - istakao je Čavić.

Dan Republike Srpske niko nikakvim odlukama ne može da ukine, jasan je stav Ujedinjene Srpske. Na taj dan, kažu, ne smijemo zaboraviti ljude koji su dali živote za slobodu srpskog naroda.

- Na taj način pokazujemo da se dan rođenja Srpske neće mijenjati nikakavim administrativnim mjerama. Odbacićemo sve pokušaje koji žele da revizionistički mijenjaju naš dan ili da na drugi način oskrnave bilo šta što čini temelje i suverenitet Srpske - kazao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ove godine 29. rođendan Republike Srpske, zbog pandemije virusa korona, biće obilježen bez svečanog defilea, velikih okupljanja, ali i tradicionalnih prijema kod predsjednice Republike Srpske.