latinica  ћирилица
08/01/2021 |  20:07 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Student psihologije iz Bijeljine član internacionalne mreže naučnika (VIDEO)

Mladen Cimeša, student treće godine Fakulteta za psihologiju "Univerziteta Bijeljina" postao je član internacionalne mreže naučnika "Adiktiv Brejn" sa sjedištem u Londonu. Ovu međunarodnu mrežu čine mladi naučnici i doktoranti sa prestižnih Univerziteta - "Harvard", "Stanford" i "DŽon Hopkins".
Mladen Cimeša - Foto: RTRS
Mladen CimešaFoto: RTRS

Polje istraživanja Mladena Cimeše, studenta psihologije iz Bijeljine, vezano je za neuronauku. Autor je nekoliko naučnih radova koji su mu obezbijedili visoku privilegiju - ulaznicu u međunarodnu mrežu naučnika koja se bavi istraživanjem mozga.

Јedno od trenutnih istraživačkih polja vezano je za uticaj stresa na prenatalni razvoj fetusa.

      View this post on Instagram

A post shared by The addictive brain (@theaddictivebrain)


- Fascinira me kako psihosocijalno okruženje majke, siromaštvo, stresogeno okruženje utiču na neonatalni razvoj. Jedno istraživanje koje radim sa naučnicima iz mreže Adiktiv brejn, vezano je za uticaj testosterona na razvoj muškog fetusa - rekao je Cimeša.

Matični fakukultet psihologije na Univerzitetu Bijeljina, Mladenu je dao nephodno obrazovanje, ali je za dodatno usavršavanje i istraživanje morao sam da se potrudi.

- To je konstantno usavršavanje, čitanje naučnih radova, učenje, to su neprospavane noći. Veliki trud je tu uložen. Pošto taj obrazovni model ne postoji kod nas, ja sam bio auto-didakt sve vrijeme, tako da sam morao da se usavršim da bih došao do nivoa s kojim mogu da nastupim na međunarodnoj sceni u ovoj oblasti koju proučavam - dodao je Cimeša.

Uspjeh svakog studenta je i uspjeh fakulteta, kažu na Univerzitetu Bijeljina. Spremni su, kažu, da shodno mogućnostima, finanijski isprate i pomognu njegovo stručno usavršavanje.

- Nije dovoljno da samo budete stručni, nego i da imate karakter. Јedino na taj način, ako ste dobar čovjek, možete sutra da postanete neko u određenoj branši, a mislim da je Mladen Cimeša  upravo to - kaže Boro Krstić, direktor Univerziteta Bijeljina.

U društvu mladih naučnika i doktoranata sa prestižnih Univerziteta kao što su Harvard, Stanford i DŽon Hopkins, je i Mladen Cimeša, skromni student sa Univerziteta Bijeljina. Istraživač ljudskog mozga, a ni duše mu ne nedostaje. Slikarski talenat mu je urođen, pa je i umjetnost oblast u kojoj mladi Cimeša dominira.