latinica  ћирилица
08/01/2021 |  20:33 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Cvijanović: Izazovi ojačali Republiku Srpsku (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u emisiji Intervju naše televizije da je razvojni put Srpske uvijek bio pod određenim opterećenjem, ali da su njene institucije odgovorile svakom zadatku i da je Republika Srpska iz svakog problema izlazila jača.
Gost emisije Intervju  Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske - Foto: RTRS
Gost emisije Intervju Željka Cvijanović, predsjednica Republike SrpskeFoto: RTRS

Cvijanović je poručila je da će Republika Srpska i ove godine proslaviti Dan Republike.

Proslava će biti prilagođena epidemiološkoj situaciji.

- Sadržajno će biti sve ono na šta smo navikli, ali neće biti okupljanja. Određene stvari dešavaće se bez prisustva publike - navela je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da će svečani defile, kako je odlučeno na organizacionom odboru, biti pomjeren za Vidovdan ove godine.

- U vrijeme kada je nastajala Republika Srpska donošene su teške političke odluke. Nakon toga, imali smo težak period rata, ratnih stradanja, gubitka ljudskih života, mnogo ranjenih, i sve traume koje smo nosili iz rata u vrijeme kad se branila sloboda i stvarale pretpostavke da sve ove generacije žive u slobodi - rekla je Cvijanović.

Podsjetila je da je razvojni put Srpske uvijek bio pod nekim opterećenjem.

- Ono što me raduje je da naše institucije ne samo da su odgovorile zadatku, nego su nekada išle možda i više naprijed nego što smo mi mislili da možemo - navela je Cvijanović i dodala - Nekada je bilo političkih pritisaka, velikih ekonomskih i finansijskih poteškoća, a sada imamo problem pandemije. 

Cvijanović je naglasila da je Republika Srpska od svog nastanka do danas prošla kroz brojne izazove iz kojih je uvijek izlazila jača.

- Ne samo da smo uspjeli da izađemo iz problema, nego smo bivali jači. Vjerujem u ono što se zove budućnost Srpske znajući na koji način obilježavamo i 9.januar, ali i način na koji se odnosimo prema samoj Republici, institucijama i građanima. Mora da postoji čvrsta veza između institucija i građana i na to sam jako ponosna - rekla je predsjednica Srpske.

Istakla je da je Srpska opredijeljena da se u miru razvija.

- Vrijednost slobode, mira, razvoja i sazrijevanja je zaista veliki - poručila je predsjednica Srpske.

Kada je riječ o zastrašivanjima koja dolaze iz BiH, Cvijanović je rekla da postoji politička namjera da se izbriše sve ono što je postojalo prije Dejtona.

- Ali postoji politička, pravna i istorijska činjenica. 9. januar je tu, Srpska je formirana toga dana i to se ne može zanemariti. Republika Srpska je nastala u miru - poručila je predsjednica Srpske.

Istakla je da mnogima smeta kapacitet koji ima Republika Srpska.

- Ali ne smijemo uljepšavati stvari. Ima mnogo stvari koje se trebaju uraditi, doraditi , ozbiljnije shvatiti, ali ne može se reći da Srpska ne funkcioniše, da je nestabilna kad je i te kako stabilna, uprkos svim nastojanjima da se obezvrijedi njena stabilnost - naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je naglasila da je pred nama teška godina, ali da je sigurna i zna da će Srpska prebroditi sve probleme.