latinica  ћирилица
08/01/2021 |  22:24 | Autor: SRNA

Bjelica: Na Dan Republike spomenuti sve mučenike za slobodu

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da na svaki Dan Republike Srpske treba spomenuti sve mučenike za slobodu na ovim prostorima od buna i ustanaka protiv osmanskih zavojevača, preko boraca i žrtava iz Prvog i Drugog svjetskog rata, do odbrambeno-otadžbinskog rata u kojem su se Srbi sačuvali od uništenja i iskovali svoju Republiku.
Milovan Bjelica - Foto: RTRS
Milovan BjelicaFoto: RTRS

On je u saopštenju povodom obilježavanja rođendana Republike Srpske istakao da ovaj veliki dan u istoriji Srba zapadno od Drine želi da posveti onima koji su rođeni i koji će se roditi u Srpskoj, jer studenti, đaci i omladinci od Novog Grada do Trebinja, vole svoju Republiku Srpsku, što je siguran garant njenog trajanja i opstanka.

On je naglasio da ne treba misliti da nema i da neće biti onih koji bi je uništili, koji bi voljeli da nestane, da doživi poraze i da Srpski narod svedu na "podnošljivu manjinu", kako se to govorilo i radilo nešto zapadnije.

Bjelica smatra da je zbog toga važno ponavljati neke stvari svakog rođendana, pa i češće, kako bi pored ljubavi koju Srbi gaje prema Srpskoj, spoznali i racionalnu opravdanost postojanja i trajanja Republike Srpske.

- Kada oni nedobronamjerni kažu da je nastala na genocidu, odgovorite im riječima akademika Milorada Ekmečića: `Ako bismo uslovno i prihvatili zaključak da je Republika Srpska plod genocida - kao što današnji protivnici mira običavaju da kažu - onda bi ta rečenica morala da glasi da je Republika Srpska plod genocida nad srpskim narodom, a ne nad drugim narodima od njega. Republika Srpska je ostatak ostataka srpske etničke zajednice zapadno od reke Drine - poručio je načelnik opštine Sokolac.

Kada vam kažu da ste fašisti pitajte ih gdje su im bili djedovi, u čijim jedinicama, navodi Bjelica i pita, koliko je u ZAVNOBiH-u bilo njihovih predaka, čije imena nose njihove ulice.

- Ne dozvolite da vam nametnu osjećaje krivice što ste to što jeste - istakao je Bjelica i poručio Srbima i mladim srpskim pokoljenjima da šišu svojim pismom, svojom ćirilicom ne dodvoravajući se drugima, ali i da uče sve jezike i pisma.

Bjelica smatra da srpski narod ne treba da se odriče svojih teritorija, svoje istorije i kulture gdje god se nalazi.

- Nemojte da prodajete svoju djedovinu jer je niste stekli već je vaše da je sačuvate za potomke. Na mnogaja ljeta. Živjela Republika Srpska i vaskoliko srpstvo - naveo je Bjelica.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni statuc.