latinica  ћирилица
09/01/2021 |  06:05 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Dan Republike Srpske - 9. januar (VIDEO)

Republika Srpska obilježava Dan Republike - 9. januar.
9. januar - Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
9. januar - Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Ove godine, rođendan Republike Srpske, zbog pandemije virusa korona, obilježava se bez svečanog defilea na Trgu Krajine, velikih okupljanja, ali i tradicionalnih prijema kod predsjednika Republike Srpske.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je, intervjuu za RTRS, da je proslava prilagođena epidemiološkoj situaciji, a svečani defile, kako je odlučeno na Organizacionom odboru, pomjeren za Vidovdan ove godine.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Republike počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiji je prisustvovala predsjednica Srpske.

Foto: RTRS

U okviru obilježavanja u Banjaluci su dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a predviđeni su i muzički defile Policijskog orkestra, svečana akademija i premijera dokumentarno-igranog filma "Koridor 92".

Održan je muzički defile - koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske na relaciji Narodno pozorište Republike Srpske-Palata Republike-Trg Krajine.

Svečana akademija biće emitovana na našem programu i portalu sa početkom u 18.00 časova.

U 20.10 časova na programu naše Televizije možete gledati premijeru dokumentarno-igranog filma "Koridor 92".

Dan Republike obilježavaju i Predstavništva Srpske u svijetu.

Predstavništvo u Srbiji pozvalo je građane iz Srpske i BiH koji žive u inostranstvu, kao i prijatelje Srpske da tradicionalnu svečanu akademiju povodom Dana Republike prate putem televizijskog prenosa i tako budu uz Srpsku za njen 29. rođendan.

- Pozivamo vas da zajedno sa svojim najbližima pogledamo svečanu akademiju i tako, uprkos pandemiji virusa korona, budemo uz svoju Republiku Srpsku. Srećan nam Dan Republike. Živjela Republika Srpska! - saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.