latinica  ћирилица
09/01/2021 |  13:05 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Simić: Srpska se i danas brani i biće branjena

Republika Srpska je stvorena životima i krvlju najboljih sinova, a danas se brani i biće branjena pod njenim punim srpskim imenom i prezimenom na koje se i dalje atakuje, poručio je Pero Simić u svojoj kolumni povodom Dana Republike.

Simić je podsjetio da je danas Dan Republike Srpske, Republike Srpske koja je jedna od najslobodnijih, najhrabrijih i najljepših stranica moderne srpske istorije.

- Sve naše odbrambene i oslobodilačke bitke u prošlom vijeku vođene su za očuvanje golog života naroda ili pod geslom `Za krst časni i slobodu zlatnu` - naveo je Simić u kolumni za portal "Iskra".

On je dodao da su iz njih su Srbi redovno izlazili kao pobjednici na bojnom polju, ali i teški gubitnici na identitetskom frontu, na kome su se, uglavnom u miru, odricali čak i svog srpskog imena, svoje pravoslavne vjere, svog srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Republika Srpska je stvorena životima i krvlju naših najboljih sinova, mi je danas branimo i branićemo je pod njenim punim srpskim imenom i prezimenom na koje se, nažalost, atakuje i danas, ponajviše od onih naroda kojima smo mi donijeli slobodu - istakao je Simić.

Simić je napomenuo da se danas za Republiku Srpsku i Srbe bitka bije u mirnodopsko vrijeme i na identitetskom frontu.

Prema njegovim riječima, od ishoda "ove bitke nad bitkama" zavisi i naš opstanak kao starog i civilizovanog evropskog naroda koji iznad svega ljubi slobodu i prezire nametanje spolja.

- To je najbolje shvatio dugogodišnji srpski vođa Milorad Dodik koji se nesebično godinama bori za očuvanje Republike Srpske. Ta bitka koju on vodi za opstanak Republike Srpske koja je za ovu generaciju identitetska bitka, nova je Kosovska bitka, koja po svom značaju i po svojoj važnosti ne zaostaje za onom koja se 1389. odigrala na najsvetijem polju Srbinovom. Zato je naš najveći živi pjesnik Matija Bećković pišući posvetu Miloradu Dodiku nazvao ga `novim kosovskim junakom` - rekao je Simić.

On je dodao da je u samom centru tih naših bitaka i bitka za pamćenje srpskih žrtava koje su ugradile svoje živote u Republiku Srpsku, koje Republika Srpska ne zaboravlja.

- Za pomen svim našim stradalnicima i bratsku podršku preživjelim prognanicima u najvećem etničkom čišćenju u poslijeratnoj Evropi nema danas primerenijeg mjesta od ove srpske svetinje, Republike Srpske, niti ima dojstojnijeg da je predvodi od Milorada Dodika i generacije koju on predvodi, niti ima pozvanijeg da prizovu u sjećanja stradale za našu slobodu, za Republiku Srpsku, najljepše stranice moderne srpske istorije - naveo je Simić.

Da se istorija ne bi ponavljala, Simić je naveo da se zato i slavi 9. januar Dan Republike Srpske.

- Tako ćemo, kako to reče vojvoda Putnik, biti časni potomci da bi smo bili dostojni preci. I zato sretan Vam Dan Republike Srpske. I kako to dodade veliki Bećković `sretna Vam slava Sveti Stefan zaštitinik velike narodne građevine Republike Srpske, Svetog Save djedovine` - naveo je Simić.