latinica  ћирилица
10/01/2021 |  10:37 ⇒ 10:50 | Autor: RTRS

Episkop Sergije: Republika Srpska – čuvar slobodarskog sna

Sjetimo li se naših predaka koji su vijekove proveli u tami ropskih noći, tek tada ćemo znati šta Republika Srpska istinski znači onima koji je vole. Znači im slobodu, mir, dostojanstvo, spokoj, poručio je episkop bihaćko - petrovački Sergije.
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Samo oni koji pamte svoju prošlost mogu imati budućnost, jer znaju od čega su krenuli i gdje idu. Mi, Srbi, znamo da smo svoj slobodarski duh, naslijeđen o predaka, utkali u želju za slobodom, a ime te slobode danas je Republika Srpska - naglasio je Sergije, u  besjedi za portal eparhijabihackopetrovacka

On je poručio da je Srpska je u svom imenu sačuvala one koji su joj darovali život, mladost, ognjišta..., i pamteći Srpsku moramo pamtiti one koji su je stvorili, ne dajući vremenu da njihova svijetla imena prekrije zaborav. Kako budemo pamtili njih, tako neka i mi budemo zapamćeni. 
 
- Svaka godine radost je drugačija, ali je povod isti - rođendan Republike Srpske, njena Krsna Slava i njeno postojanje! Zato je  svako od nas ponaosob, svojim radom, zalaganjem i poštenjem, svakodnevno treba činiti boljom, jer je ona stvorena i za one koji drugačije misle i koji se drugačije zovu - naveo je episkop Sergije.  

On je naglasio da je Republika Srpska stvorena da bi jednom nestala, ne bi za nju ginuli najbolji, zato će Srpska trajati sve dok je onih koji je poštuju, a takvih će biti čak i onda kada u vječnost presele svi oni koji su je stvarali i bili svjedoci njenog rasta i trajanja. 

- Dok volimo i čuvamo Srpsku, dotle će biti i nas u ovoj zemlji koju je natopila krv naših predaka. U njihovo i u ime onih koji će tek doći, učinimo je boljom, bogatijom, snažnijom i pravednijom, da bi nam vječno trajala, da bi u njoj slobodno i sa radošću živjeli potomci onih istih čiji smo slobodarski san već odsanjali.   

Srpska nikada nije bila prijetnja nikome i ničemu, i niko ne treba da strahuje što ona postoji. Zato je ne može uništiti mržnja drugih, već je samo mogu oslabiti naše unutrašnje podjele. Kada god imamo različita mišljenja po mnogim pitanjima, nikada, ni na tren, nju ne dovodimo u pitanje, jer dok imamo Srpsku imamo gdje i živjeti i stvarati, rađati se i umirati.

Čuvajmo Srpsku da bismo sačuvali sebe! - naglasio je episkop Sergije.