latinica  ћирилица
10/01/2021 |  18:51 ⇒ 11/01/2021 | 07:07 | Autor: RTRS

Izjašnjavanje o povjerenju Savjeta ministara (VIDEO)

Na zahtjev opozicionih stranaka u Federaciji, poslanici Predstavničkog doma BiH sutra bi trebalo da se izjašnjavaju o povjerenju Savjetu ministara.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja uputilo je osam opozicionih poslanika iz federalnih stranaka u Predstavničkom domu. Inicijativa je bez efekta, ocjenjuje predsjednica Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.

Potpisnici zahtjeva, opozicionari iz Federacije nisu zadovoljni brojem zakona koje su ministri uputili u parlamentarnu proceduru.

- Naravno, ne mogu govoriti o svima, ali kao tim ne zaslužuju pozivitnu ocjenu - rekao je Saša Magazinović poslanik u Predstavničkom domu PS BiH /SDP/.

Na prozivke, Zoran Tegeltija odgovara, u proceduru će samo oni zakoni koji će imati podršku. Političkom Sarajevu poručuje da Savjet ministara neće prerasti u vladu.

- Postoje oni koji bi sve da se sve centralizuje i da Savjet uministara daju nadležnosti koje nema ni po zakonu ni po ustavu i postoje manji broj koji bi da oduzmu njegove nadležnosti. Nijedni ni drugi nemaju partnera u meni - istakao je Tegeltija.

Najave inicijativa za smjenu Savjeta ministara - odmicanje su od stvarnih tema, bez efekta, kaže predsjednica Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.

Iako nisu potpisnici inicijative koju su pokrenule opozicione stranke iz Federacije, SDS i PDP će je podržati, mada ne vjeruju da će proći. Podržaće je i Nenad Nešić. Јedini DNS-ov poslanik potvrdio nam je da će glasati za smjenu, iako u Savjetu ministara sjedi njegov kadar Miloš Lučić.

- Svaku inicijativu za smjenu Savjeta ministara mi ćemo podržati, pa i ovu. Nisam siguran da inicijativa ima dovoljno podršku, ona je po meni proba - rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Da je inicijativa osuđena na neuspjeh kaže šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, Snježana Novaković-Bursać. Naglašava, i sam SNSD ima zamjerki na rad pojedinih ministara, ali inicijativa neće proći jer kaže, smjenu mora da potvrdi Dom naroda, gdje većinu imaju SNSD i HDZ.

- To je klasična opoziciona inicijativa i legitimna je. Imajući na umu da Predstavnički dom u ovom sazivu ima neke čudne većine s kojima se poigrava SDA, potpuno je nepredvidivo šta će biti u ponedeljak, međutim potrebna je istovjetna odluka Doma naroda tako da ova inicijativa u proceduralnom smislu nema šanse za uspjeh - smatra Novaković Bursać.

Pojednostavljeno, SNSD i HDZ BiH koji pojedinačno u klubovima i zajedno u Domu naroda imaju većinu, izvjesno je, neće dozvoliti smjenu Savjeta ministara.

- Onaj koji je ovo predložio , znaju li oni to? Pa znaju. Pa zašto to rade, pa eto da zabavljaju  smatra Nikola Lovrinović šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PS BiH.

Poslanici će se na prvoj sjednici u ovoj godini izjašnjavati i o zahtjevu za rekonstrukciju Savjeta ministara, tj. smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića, koji je kadar Ujedinjene Srpske.