latinica  ћирилица
10/01/2021 |  18:53 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije 2,6 milijardi KM (VIDEO)

Prethodnu godinu i poljoprivrednici će pamtiti po pandemiji, koja je prouzrokovala brojne probleme u sektoru agrara, ali i po bogatom rodu žitarica i povrća, teškoćama u plasmanu proizvoda i niskim cijenama.
Žetva pšenice - Foto: RTRS
Žetva pšeniceFoto: RTRS

Pamtiće je i po značajnoj pomoći resornog ministarstva u otkupu povrća i stoke, ali i po podršci domaćinstvima: u sjetvi, kupovini mehanizacije i tehnološke opreme. I pored svih problema, ostvarena vrijednost poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije iznosi 2,6 milijardi maraka.

Iako se poljoprivredna proizvodnja u 2020. godine odvijala u specifičnim uslovima, postignuti su rekordni prinosi ratarskih i povrtarskih usjeva. Ostvarena vrijednost biljne i stočarske proizvodnje iznosi milijardu 626 miliona maraka.

Zbog smanjenog obima rada u ugostiteljstvu i turizmu, stvoreni su tržišni viškovi povrća, a cijene prepolovljene, što je stvorilo velike probleme povrtarima.

Slične probleme imali su i stočari pa je reagovala Vlada interventnim otkupom povrća, svinja i junadi za šta je iz Kompenzacionog fonda izdvojeno pet miliona maraka.

Značajna pomoć poljoprivrednicima u protekloj godini bila su i sredstva za kapitalne investicije u iznosu 10,5 miliona maraka. Poljoprivredne mašine i opremu kupilo je 1470 proizvođača uz pomoć subvencija resornog ministarstva u iznosu 30 odsto ukupne investicije. Samo na ovaj način u polljoprivredu je investirano 49 miliona maraka.

- Zaista smo iznenađeni, jer smo očekivali da će u kriznoj godini biti manji nivo investicija , Upravo suprotno 5,6 U zadnjih nekoliko godina nismo imali takav nivo investicija i mi ćemo zadržati tu mjeru jer smatramo da je novac uložen u investicije najbolje potrošen novac u smislu podsticaja za poljoprivredu - rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede. 

Za jesenju sjetvu, uz redovne podsticaje obezbijeđeno je i regresirano domaće sjeme jeftinije za 30% od tržišne cijene. Sve ove pogodnosti doprinijele su da se lakše podnesu negativne posljedice u poljoprivrednoj proizvodnji koje je uzrokovala epidemija virusa korona.