latinica  ћирилица
11/01/2021 |  09:22 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

U Srbiji počela prijava za vakcinaciju protiv virusa korona

Građani Srbije od jutros mogu da se prijave elektronskim putem za vakcinaciju protiv virusa korona, kao i da odaberu koju vakcinu žele da prime.
Vakcina (Foto: Shutterstock) -
Vakcina (Foto: Shutterstock)

Na portalu "e-uprava" otvoren je upitnik - formular u koji je potrebno unijeti jedinstveni matični broj, ime i prezime, mejl adresu, broj telefona, kao i opštinu u kojoj zainteresovani želi da primi vakcinu.

Nakon toga moguće je izjasniti se između dvije opcije - da li ste zainteresovani za bilo koji tip vakcine koji je odobren za upotrebu u Srbiji ili želite da se vakcinišete određenom vakcinom.

Građanima koji odaberu mogućnost da biraju određeni tip vakcine ponuđene su na izbor vakcine pet proizvođača: "Fajzer-Biontek" i "sputnjik" koje se već upotrebljavaju u Srbiji, ali i one koje još nisu dostupne u Srbiji - "Sinofarm", "Moderna" i "Astra Zeneka".

Između ponuđenih vakcina moguće je odabrati jednu ili više.

Nakon odabira vakcine, odgovara se na pitanje da li zainteresovani ima neko specifično oboljenje, a ukoliko ima, bira između ponuđenih odgovora sa opisom specifičnih oboljenja.

Takođe, potrebno je navesti i da li građanin ima takve zdravstvene probleme zbog kojih ne može da napusti mjesto stanovanja.

Na sajtu e-uprave objašnjeno je da se popunjavanjem formulara ne daje saglasnost za vakcinaciju već isključivo iskazuje interesovanje za primanje vakcine protiv kovida 19, te napominje da se u svakom trenutku to interesovanje može promijeniti ili obrisati.

- Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod ljekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati - navodi se na sajtu e-uprave.

Na kraju formulara potrebno je dati saglasnost za obradu podataka Institutu za javno zdravlje "Batut" koji će odrediti datum i mjesto vakcinacije osobi koja je pokazala interesovanje ovim formularom.

Interesovanje mogu da iskažu i strani državljani sa prijavljenim boravkom u Srbiji koji, umjesto matičnog broja, treba da unesu evidencioni broj stranca, dok osobe bez prijavljenog boravka u Srbiji treba da unesu broj pasoša.