latinica  ћирилица
11/01/2021 |  17:56 ⇒ 18:00 | Autor: Dojče vele

Sjećanje na muzičkog genija Dejvida Bouvija (VIDEO)

Proteklo je pet godina od smrti Dejvida Bouvija.

Šok u muzičkom svijetu bio je veliki kada je prije pet godina objavljena vijest da je preminuo Dejvid Bouvi. Britanski muzičar umro je od raka dijagnostikovanog 18 mjeseci ranije. Malo ljudi je znalo za to. Vijest je potpuno iznenadila javnost: Samo dva dana ranije, na svoj 69. rođendan, Bouvi je objavio svoj 25. studijski album "Blackstar".

Za "Blackstar", sedam mračnih pjesama, često se tvrdi da je bio Bouvijev muzički oproštaj od svijeta. Ali to negira njegovo okruženje, pogotovo jer je Bouvi u to vrijeme već́ radio na sljedećem albumu.

Dejvid Bouvi ostavlja iza sebe jedinstveno djelo. Početkom 70-ih uzburkao je muzički svijet u blistavim kostimima kao "Zigi Stardst". Ubrzo nakon toga odbacio je ovaj alter ego i stvorio pravu suprotnost Zigiju - dendija u odijelu i sa perfektno sređenom frizurom.

Tokom decenija, Dejvid Robert DŽouns uvijek se iznova stvarao, vizuelno i muzički.

Baš za njegov rođendan, 8. januara, bend Djuran Djuran objavio je verziju "Five years", jednog od najvećih Bouvijevih hitova. Na koncertu uživo u noći između 8. i 9. januara pod nazivom "A Bowie Celebration: Just for One Day!" nastupili su mnogi slavni muzičari.

Dejvid Bouvi, koji bi 8. januara 2021. napunio 74 godine, ostaje misteriozni muzički genije, uprkos svom velikom medijskom prisustvu.

- Vidjeti više i osjećati manje / reći ne, misliti da / ovo je sve što sam ikada mislio / to je poruka koju sam poslao - pjeva Bouvi u "Ne mogu sve da dam", posljednjoj pjesmi na posljednjem albumu. Očigledno da nije morao sve da otkrije: Dejvid Bouvi živi u svojoj muzici.