latinica  ћирилица
12/01/2021 |  13:18 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Bolnica Gradiška: Zahvalnost predsjednici Srpske na dodijeljenom odlikovanju (FOTO)

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Gradiška Rajko Dodik izrazio je zahvalnost predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović na dodijeljenom odlikovanju Ordena zastave Repubike Srpske sa srebrenim vijencem ovoj zdravstvenoj ustanovi povodom Dana Republike Srpske.
Gradiška: Zahvalnost predsjedici Srpske - Foto: SRNA
Gradiška: Zahvalnost predsjedici SrpskeFoto: SRNA

Dodik je rekao da će Orden zastave Republike Srpske biti sa ponosom čuvan i uvijek podsjećati na humanost, predanost i teške trenutke u profesionalnoj karijeri.

Prema njegovim riječima, od početka pandemije virusa korona na kovid odjeljenju zbrinuto je 1.035 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, te nemali broj pacijenata koji su bili vitalno ugroženi i kojima je bio potreban respirator.

- Ukupan broj izliječenih pacijenata je 95 odsto, što smatramo velikim uspjehom za našu zdravstvenu ustanovu - izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Gradišci.

On je rekao da su uporedo sa liječenjem kovid pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječeni i ostali pacijenti, ističući da je od početka pandemije virusa korona do danas u Bolnici Gradiška liječeno 7.506 ostalih pacijenata, urađeno više od 1.200 operacija, dok je kroz konsultativno-specijalističku ambulantu prošlo više od 108.000 pacijenata.

Foto: Srna

Dodik je rekao da Bolnica Gradiška ne bi uspjela da ostvari ove rezultate bez pomoći Vlade Srpske, resornog ministarstva, Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja, te velike pomoći i podrške srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, gradonačelnika Gradiške i privrednih subjekata širom Republike Srpske.

- Najveću zaslugu nose zdravstveni radnici koji su nesebičnim radom, ugrožavajući svoje zdravlje, bez dana godišnjeg odmora i slobodnog dana, uspjeli da održe ovaj sistem i da 24 časa pružamo zdravstvenu zaštitu građanima - zaključio je Dodik.

On je obećao da će Bolnica Gradiška i ubuduće pružati zdravstvenu pomoć svim pacijentima koji se budu obratili ovoj zdravstvenoj ustanovi, bez obzira o kojoj vrsti bolesti je riječ.

Načelnik kovid odjeljenja Bolnice Gradiška Branka Milošević rekla je da je epidemiloška situacija u Gradišci trenutno povoljnija, jer je manji broj hospitalizovanih pacijenata u odnosu na prethodni period, ističući da su kliničke slike komplikovanije i kompleksnije.

- Od početka pandemije virusa korona kliničke slike su kompleksnije, produžen tok liječenja pacijenata, pneumonije se često komplikuju, što nerijetko zahtijeva korištenje druge linije antibiotika ili liječenje u intenzivnoj njezi - istakla je Miloševićeva.

Ona je rekla da se i dalje treba pridržavati propisanih mjera.

Miloševićeva je iznijela podatak da je trenutno na kovid odjeljenju jedan i dva Bolnice Gradiška smješteno 18 pacijenata, u izolaciji 24, u kovid intenzivnoj njezi šest pacijenata, dok se na respiratoru nalaze dva pacijenta.