latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:37 | Autor: SRNA

Erdogan: Razgovori bi mogli predstavljati novu eru

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas nadu da će nastavak razgovora između Turske i Grčke oko sporova u pomorskom dijelu predstavljati novu eru i od Atine je zatražio da ne pojačava tenzije u regionu.

Nova runda razgovora biće održana u Istanbulu kasnije tokom mjeseca.

- Moramo da spriječimo da Mediteran postane takmičarska oblast i da te vode pretvorimo u nešto što će služiti našim dugoročnim interesima - rekao je Erdogan u razgovoru sa ambasadorima EU u Ankari.

On je napomenuo da je od Grčke zatražio da se uzdrži od postupaka koji bi doveli do eskalacije tenzija i izrazio uvjerenje da će pripremni razgovori sa Grčkom koji počinju 25. januara predstavljati novu eru.

Atina i Ankara juče su saopštile da su se saglasile da će nastaviti razgovore 25. januara oko spornih prava na istraživanje u Sredozemnom moru.

Turska je prošle godine izazvala negodovanje Grčke i EU kada je poslala istraživaččki brod u vode na koje pravo polaže i Atina. Brod se vratio kod turskih obala, ali se obje zemlje i dalje spore oko dužine kontinentalnog dijela i prava na resurse.