latinica  ћирилица
12/01/2021 |  18:38 ⇒ 18:40 | Autor: TANЈUG

Lajčak: Prvo nova vlast u Prištini pa nastavak dijaloga u Briselu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da se do konačnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa može doći "u narednim mjesecima" ukoliko "obje strane budu spremne da pregovaraju".

Lajčak poručuje i da će prvo morati da se sačeka formiranje nove vlasti u Prištini kako bi se nastavilo sa procesom dijaloga u Briselu.

Lajčak je tokom video-razgovora o "Potencijalima saradnje EU i SAD na Zapadnom Balkanu", koji je organizovala ambasada Njemačke u Vašingtonu, poručio da očekuje da dogovor Beograda i Prištine, jednom kada bude postignut, "jasno odredi ko, šta i u kom vremenskom roku mora da ispuni" i da ne ostavi "prostor za svojevoljnu interpretaciju", što je, kako kaže, do sada bio slučaj.

- Moramo da osiguramo da se primjeni sve što je do sada dogovoreno i da riješimo ono što nije dogovoreno kao što su međusobna finansijska potraživanja i imovinska pitanja - naveo je Lajčak.

Napomenuo je da se proces dijaloga Beograda i Prištine vodi već 10 godina i da je vrijeme da se finalizuje.

- Ali ako nema volje sa njihove strane mi ih ne možemo nagovarati na sporazum, ali moraju da znaju da nema EU budućnosti bez normalizacije odnosa - poručio je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine istakao je i da ne može da prejudicira kakva će biti reakcija zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova ukoliko dođe do normalizacije odnosa.

- U kontaktu sam sa njima, oni prate proces i kažu da je ono što je dobro za Srbiju dobro i za njih i da neće biti u kontradikciji sa Srbijom - naveo je Lajčak.

Lajčak je ponovio da dijalog Beograda i Prištine mora biti "iznad dnevne politike" i u Beogradu i u Prištini, a da transparentnost procesa mora da pokaže koliko je dijalog u interesu svih.