latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:37 ⇒ 13/01/2021 | 07:56 | Autor: RTRS

Dan Republike Srpske obilježen i u Kanadi (VIDEO)

Dan Republike Srpske obilježen je i u Kanadi. Prvu virtuelnu proslavu povodom 9. januara organizovao je Kanadsko-srpski savez. Ova krovna organizacija kanadskih Srba uputila je čestitke zvaničnicima Srpske, vjerujućem narodu, i svima onima koji žele napredak Republici Srpskoj.
9. januar, Dan Republike Srpske (Ilustracija: RTRS) -
9. januar, Dan Republike Srpske (Ilustracija: RTRS)

Ma gdje bili i pod čijom god zastavom živjeli, srpska trobojka im je u srcu, a rođendan Republike najveći praznik za brojene Srbe u dijaspori. Јedinstvo, sabornost, sloga i sloboda vodilja su srpske zajednice u Kanadi. Zbog pandemije, nije bilo druženja i zabave, što tamošnju srpsku zajednicu nije spriječilo da putem virtuelne proslave uputi čestitke i podsjeti na značaj najmlađe Srske Republike, ali i očuvanje Dejtonskog sporzama kojim je Srpska međunarodno priznata.

- Zbog svega navedenog veoma je važno da ne skrenemo s našeg puta i ne izgubimo ono što je temelj našeg društva, da se ne otuđimo jedni od drugih. Da kao srpski narod zanemarimo nesuglasice, da iz ovog zla izađemo kao bolji ljudi. Dragi prijatelji srećan vam Dan Republike Srpske - poručio je ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav.

Znaju prekooeanski Srbi da se njihova matica i najmlađa Republika decenijama bore s međunarodnim vjetrenjačama. Srpsku uporno osporavaju, a Kosmet otimaju od Srbije.

- Važno je da svi gledamo u budućnost ne osvrćući se na udarce koje svakodnevno dobijamo. Udaraca ima i danas, pogotovo ako neko želi da gazi međunarodno pravo i negira Republiku Srpsku - istakao je ambasador Republike Srbije u Kanadi Dejan Ralević.

Generalni Konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković naglasio je da je 9. januar jedan od najvažnijih datuma u istoriji Srba.

- Postojanjem Srpske zagarantovana su prava na opstanak Srba zapadno od rijeke Drine. Zbog toga ne smijemo zaboraviti žrtve. Srpska zajednica u Kanadi dobro zna kolika je cijena plaćena za slobodu srpskog naroda. Srećan praznik - rekao je Petković.

O očuvanju srpskog jezika i kulture u Kanadi brine Srpska Nacionalna Akademija (SNA). Cilj im je da podstaknu i promovišu srpsku kulturnu baštinu i pomažu novim srpskim imigrantima.

- Srpska Nacionalna Akademija ima cilj da podrži razvoj srpskoj jezika, obrazovanja, folklora i čuvanja srpskog kultrurnog nasljeđa, da pomaže u kontaktima među naučnicima....- naglasila je Ljiljana Marković iz SNA. 

Dva guslarska društva u Kanadi njeguju tradiciju srpske pjesme. Svi narodi svoju tradiciju pišu, Srbi svoju pjevaju. Gusle su srpsko-biblijsko iskonski narodni instrument koji čuva od zaborava sve ono što bi mnogi voljeli da se zaboravi.