latinica  ћирилица
12/01/2021 |  20:59 ⇒ 21:00 | Autor: BETA

Velika većina Amerikanaca smatra da im je demokratija u opasnosti

Skoro tri četvrtine američkih glasača tvrdi da je demokratija pod prijetnjom u svjetlu nedavnog upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Kongres, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Kvinipek, prenio je danas Glas Amerike.
Američki Kongres - Foto: Wikipedia
Američki KongresFoto: Wikipedia

Anketa registrovanih američkih glasača na nacionalnom nivou otkrila je da veliki broj republikanskih i demokratskih glasača vjeruje da je demokratija pod prijetnjom, i to 77 i 76 odsto njih, dok su nezavisni bili nešto manje skloni da se slože sa tim 70 odsto njih.

Većina glasača, 56 odsto, izjavila je da smatra američkog predsjednika Donalda Trampa odgovornim za juriš na američki Kapitol prošle nedjelje, dok je 42 odsto reklo da ga ne smatra odgovornim.

Većina glasača, 52 prema 45 odsto, rekla je da Trampa treba ukloniti s funkcije prije nego što napusti Bijelu kuću 20. januara.

Međutim, razvrstani po strankama, velika većina republikanaca, 87 odsto, smatra da Tramp ne bi trebalo da bude smijenjen sa funkcije, dok ogromna većina demokrata, 89 odsto, vjeruje da treba.

Nezavisni su bili ravnomjerno podijeljeni, sa 55 odsto njih koji su se zalagali za smjenjivanje i 43 odsto koji se tome protive.

Osvrćući se na vođstvo novoizabranog predsjednika DŽozefa Bajdena, samo 31 odsto glasača vjeruje da će Bajden moći da ujedini zemlju, dok je 56 odsto reklo da očekuje da će partijske podjele ostati iste kao i sada.

Anketa je obuhvatila 1.239 registrovanih birača širom zemlje od 7. do 10. januara.