latinica  ћирилица
13/01/2021 |  08:51 ⇒ 08:52 | Autor: SRNA

Pojedini pripadnici Nacionalne garde nosiće oružje pred inauguraciju

Pojedini pripadnici od oko 10.000 članova Nacionalne garde koji će pomagati u obezbjeđenju Vašingtona pred inauguraciju novoizabranog predsjednika SAD DŽozefa Bajdena biće naoružani, izjavili su danas zvaničnici.
Bijela kuća u Vašingtonu -
Bijela kuća u Vašingtonu


Američki vojni sekretar Rajan Mekarti donio je odluku o slanju Nacionalne garde u Vašington nakon što je Federalni istražni biro /FBI/ upozorio na moguće oružane proteste pred inauguraciju Bajdena 20. januara.

Američki zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani, nisu objavili detalje o tome koliko će pripadnika Nacionalne garde biti naoružano, ali su istakli da će oružje nositi oni koji budu pomagali u osiguranju zgrade Kongresa.

Prije sedam dana, više stotina pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa upalo je u zgradu Kongresa tokom sjednice na kojoj je trebala da bude potvrđena Bajdenova pobjeda. U nasilju je poginulo pet osoba, uključujući i policajca.

Nacionalna garda dobila je odobrenje da pošalje do 15.000 vojnika u Vašington, a turisti ne smiju da posjećuju nacionalne spomenike do 24. januara.