latinica  ћирилица
13/01/2021 |  15:42 ⇒ 16:21 | Autor: SRNA

Petković čestitao pravoslavnu Novu godinu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poželio je Srbima širom svijeta, a posebno na Kosmetu, srećnu i radosnu pravoslavnu Novu godinu.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

U čestitki, koju je uputio u svoje i u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković je naveo da, osim toga što svrstava srpski narod u red pravoslavnih naroda koji poštuju bogoslužbeni julijanski kalendar i koji danas obilježavaju završetak stare i početak nove godine, ovaj praznik je i čuvar srpskog nacionalnog identiteta.

- Pravoslavna Nova godina predstavlja naše obilježje, baš kao i naš jezik, pismo i bogata kulturna i vjerska baština. Obilježavanje i čuvanje od zaborava naših praznika i narodne tradicije, istinski su zalog za buduće dane - istakao je on.

Petković je naveo u čestitki da je to za srpski narod na Kosovu i Metohiji i način da očuva svoje postojanje, identitet i korijene, a onda i da utemelji budućnost na svetoj kosmetskoj zemlji.

- Imajući vjeru da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira, osnova skladnog i uspješnog zajedničkog života, ma gdje da se nalazimo, svim Srbima i pravoslavnim hrišćanima želim dobro zdravlje, mnogo sreće, uspjeha i radosti u svakom danu nove godine - kaže Petković.

Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve, 14. januara po gregorijanskom, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju Obrezanje Isusa Hrista i praznik Svetog Vasilija Velikog.