latinica  ћирилица
14/01/2021 |  08:03 ⇒ 08:06 | Autor: SRNA

Petar Dobrović - majstor kolorita i ekspresije

Srpski slikar Petar Dobrović /1890-1942/, majstor intenzivnog kolorita i jasnog ekspresivnog crteža, rođen je na današnji dan 1890. godine u Pečuju.
Petar Dobrović (foto: arthaus.rs) -
Petar Dobrović (foto: arthaus.rs)

Slike, sa naglašenom ulogom svjetlosti i podvučenim odnosom prema elementarnom volumenu, svjedoče o snažnom temperamentu i impulsivnom doživljaju realnosti.

Dobrović je slikarstvo studirao u Budimpešti, a u rodnom Pečuju je 1918. godine učestvovao u vojnoj pobuni, poslije koje je uhapšen, ali je pobjegao iz zatvora.

Mađarske vlasti su ga u odsustvu osudile na smrt. Bio je predsjednik Srpsko-mađarske republike Baranjsko-Bajske 1921. godine. Potom je živio u Parizu, a zatim u Beogradu bio profesor na Akademiji likovnih umetnosti.

Dobrović je jedan od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umjetnosti između dva svjetska rata.

Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista, a pisao je i likovnu kritiku.

Petar Dobrović bio je predsjednik male i kratkotrajne Srpsko-mađarske republike Baranjsko-Bajske, koja je proglašena 14. avgusta 1921. godine. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba.