latinica  ћирилица
14/01/2021 |  09:45 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

Davidović: Prioritet - zadržati mlade u Srpskoj

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je u intervjuu Srni da je za ovu godinu planirana realizacija projekata čiji je cilj stvaranje uslova za ostanak mladih u Republici Srpskoj jer je prioritet da budu motivisani da u Srpskoj grade budućnost i stvaraju porodice.
Sonja Davidović - Foto: SRNA
Sonja DavidovićFoto: SRNA

- U planu je i ulaganje u sportsku infrastrukturu, bez koje nema ni pravilnog razvoja sporta. Cilj nam je da stvorimo uslove za razvoj sporta i za zdravu bazu sporta koja će biti osnov za buduće uspjehe - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je istakla da je Ministarstvo uvijek u fokus stavljalo mlade koji trebaju da ostanu i grade porodicu i budućnost u Srpskoj, te unapređenje i razvoj sporta, a ta praksa biće nastavljena i ubuduće.

- S obzirom na sve okolnosti u kojima funkcionišemo već gotovo godinu dana, uskladićemo aktivnosti i projekte sa budžetskim sredstvima koja imamo na raspolaganju i prilagoditi im i dinamiku realizacije projekata - navela je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, vanredna situacija izazvana pojavom virusa korona pogodila je sve segmente društva, pa tako i oblasti koje su u nadležnosti Ministarstva porodice, omladine i sporta, te su se aktivnosti morale prilagoditi aktuelnoj situaciji.

Vlada obezbijedila sredstva za plate i doprinose sportskim kolektivima

- Trudili smo se da pažnju usmjerimo na one kojima je pomoć u tom trenutku zaista bila potrebna, te je Vlada obezbijedila sredstva za plate i doprinose sportskim kolektivima i privrednim subjektima kako bi lakše prebrodili finansijske probleme u kojima su se našli - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je dodala da je Ministarstvo direktno finansijski pomoglo ženskoj košarci u Republici Srpskoj kako bi klubovi priveli kraju takmičarsku sezonu i realizovali planove.

- Podržali smo rukometne klubove koji su bili u opasnosti da izgube status u rangu takmičenja, te brojne klubove u različitim sportovima, vodeći računa da ravnomjerno pružimo podršku sportu u svom regijama Republike Srpske - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je zahvalila sportistima jer su pokazali visok stepen društvene odgovornosti, te su, u momentima kada su bili spriječeni da izađu na sportske terene, pružali podršku građanima, pozivali ih da sačuvaju zdravlje i ostanu kod kuće.

- I u omladinskom sektoru je odgovornost bila na visokom nivou, pogotovo kada je riječ o volonterima koji su nesebično pomagali starijim i ugroženim sugrađanima, u saradnji sa Republičkom upravom civilne zaštite - kaže Davidovićeva.

Izuzetno kvalitetan zakon o sportu na koji se čekalo dvije decenije

Davidovićeva je među realizovanim aktivnostima u protekloj godini izdvojila usvajanje Zakona o sportu, na koji se čekalo gotovo dvije decenije, te napomenula da je riječ o sistemskom rješenju koje je cjelokupna sportska javnost ocijenila kao izuzetno kvalitetno.

- Očekujemo prvenstveno da /ovaj zakon/ unaprijedi sistem sporta u najširem smislu. Rukovodili smo se namjerom i realnom potrebom da jasno definisanim propisima stvorimo uslove za razvoj i unapređenje sporta u Republici Srpskoj - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je napomenula da će brojni segmenti biti unaprijeđeni novim zakonom, kao što je zdravstvena zaštita sportista, te je definisan obavezan sistematski pregled sportista do 18 godina, koji Ministarstvo finansira u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja.

- Kad već govorimo o mladim sportistima, jako je važno da sa njima radi edukovan i stručan kadar, pa smo se i tim dijelom ozbiljno bavili, kao i stvaranjem uslova za razvoj školskog sporta - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je dodala da je značajno ojačana uloga sportskih saveza, uređen sistem finansiranja, te definisana i uloga sportskog inspektora i stvorena mogućnost za preoblikovanje sportskog u privredno društvo.

Nulti stepen tolerancije prema nasilju u porodici

Kada je riječ o porodici kao segmentu društva, Davidovićeva je istakla da je vanredna situacija u većem broju slučajeva zbližila porodice i pokazala da su zdravlje i dobri porodični odnosi najvažnije i najvrednije što čovjek ima u životu.

- Nažalost, bilo je i drugačijih slučajeva, pa je zabilježen i blagi porast nasilja u porodici. I u tim situacijama smo sarađivali sa sigurnim kućama, pružili podršku i trudili se da se obezbijedi adekvatan tretman za sve žrtve nasilja iako konstantno ponavljamo da je nulti stepen tolerancije prema nasilju naše i opredjeljenje svih institucija Republike Srpske - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je napomenula da je urađeno sve kako bi se propisima uredila oblast nasilja u porodici, podigla zaštita žrtve na viši nivo, te da se svako nasilje tretira kao krivično djelo i da se sistemski stvore uslovi za smanjenje nasilja na najmanju moguću mjeru.

Davidovićeva je istakla da je zadovoljna ostvarenim rezultatima u protekloj godini iako je bila puna izazova zbog pandemije virusa korona.

Davidovićeva je navela da je Ministarstvo uglavnom uspjelo da realizuje redovne aktivnosti, ali da se od nekih projekata moralo i odustati.

- Prvenstveno smo vodili računa o zdravlju svih naših građana i zbog toga smo, poštujući odluke Republičkog štaba za vanredne situacije, redukovali aktivnosti koje su zahtijevale veća okupljanja i predstavljale rizik, a realizovali smo aktivnosti koje smo mogli prilagoditi propisanim mjerama - rekla je Davidovićeva.