latinica  ћирилица
14/01/2021 |  11:06 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

Dačić: Zapad da natjera Prištinu na razgovor o kompromisu

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da za pitanje Kosova i Metohije treba predložiti neko održivo rješenje, kojeg za sada nema, te dodao da evropske zemlje treba da natjeraju Prištinu da razgovara o kompromisu, kao i da je neralno očekivati da Srbija prizna tzv. Kosovo.

- Mogu da garantujem, dok je ove državne politike, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i moje koalicije sa njim, ne samo da nam to ne pada na pamet, već ćemo učiniti sve da Srbija i Srbi na najbolji način zaštite naše državne i nacionalne interese - istakao je Dačić.

Dačić je dodao da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa jedino shvatila da je potrebno naći određeni kompromis, te naveo da što prije to shvate neke evropske zemlje i natjeraju Prištinu da razgovara o kompromisu, prije će doći do rješenja.

Dačić je za portal Kosovo onlajn izjavio da Srbija nema skrivenih namjera oko Kosmeta, nego je veoma jasno rekla da želi kompromis koji mora da ima u vidu i interese i Srba i Albanaca.

Dačić je dodao da treba iznijeti ideje, a ne da neko smatra da u dijalogu konačno rješenje treba da bude da Srbija prizna tzv. Kosovo, jer je to nerealno i neće se desiti.

Dačić očekuje da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, te ističe da Srbiju niko ne može da odvrati od dijaloga, niti da je optuži da ga opstruiše, ali dodaje da je njegovo mišljenje uvijek bilo da taj problem treba da rješavaju Srbija i Albanija, jer je u pitanju albanska nacionalna manjina koja živi u Srbiji.

Dačić je rekao da se Albanci na Kosovu i Metohiji "vrte u krug" i ne razumiju da pravo na samoopredjeljenje pripada jednom narodu, i da zato treba da se izjasne da li su oni albanski ili kosovski narod, i da jedan narod ne može da ima dva prava na samoopredjeljenje i stvaranje dvije države.

- Ovdje je riječ o stvaranju nove države na teritoriji druge države. Svako u svijetu može to da pravda kao izuzetak, ali "lupiće ih to po glavi"...Što se nas tiče, mi želimo regionalni mir i stabilnost. Nijedan naš potez neće biti uperen protiv mira i stabilnosti - rekao je Dačić.

Komentarišući najave iz Prištine da će podnijeti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, iako su se obavezali Vašingtonskim sporazumom na moratorijum da godinu dana neće aplicirati ni u jednu međunarodnu organizaciju, Dačić je rekao da Priština ne razumije da se je prošlo vrijeme u kome su oni bili "dobri momci", a Srbija "loš momak" i krivac za sve, i što prije to shvate, to će biti bolje za njih.

Dačić rekao da je 19 država povuklo priznanje tzv. Kosova, čime je stvorena nova politička realnost na međunarodnoj sceni, koje moraju da budu svjesni ne samo u Prištini, nego i na Zapadu, gdje postoji veliko nerazumijevanje značaja pitanja Kosova i Metohije za srpski narod i za državu Srbiju, kao i značaja tog slučaja za sveukupne međunarodne odnose i za temeljne principe međunarodnog prava.

Govoreći o izjavama prištinskih zvaničnika o navodnom srpskom genocidu nad Albancima i kolonijalizmu, Dačić je rekao da se vidi da je ta priča zasnovana na lažima, te zapitao kako to da poslije navodnog genocida Albanaca na Kosmetu ima više, a Srba manje.

Što se tiče kolonijalizma, Dačić navodi da o tome ko je živio na Kosmetu, najbolje znaju Turci, koji su protiv Srba vodili bitke na KiM, a iz popisa iz vremena Osmanlija se vidi koliko je bilo Albanaca, a koliko je bilo Srba.

Navodeći da svako ko je činio zločine treba da odgovara, Dačić je rekao da je mnogo ranije očekivao hapšenje Hašima Tačija i ostalih komandanata tzv. OVK, te rekao da valjda postoji pravda i za srpske žrtve, a ne samo za albanske.

- Na kraju krajeva, vrijeme ja za pravdu i pomirenje. To znači da treba da se trudimo da svi zločini budu istraženi i sankcionisani. Ko god da je činio zločine, treba da odgovara. Bilo da je Srbin ili Albanac, svejedno - rekao je Dačić.