latinica  ћирилица
14/01/2021 |  15:25 ⇒ 16:02 | Autor: RTS

Otvorena panoramska žičara na Zlatiboru (VIDEO)

Panoramska "Gold gondola" na Zlatiboru, najduža tog tipa u svijetu, svečano je otvorena u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Otvorena panoramska gondola na Zlatiboru - Foto: Screenshot/YouTube
Otvorena panoramska gondola na ZlatiboruFoto: Screenshot/YouTube

Aleksandar Vučić je čestitao Zlatiboru i Opštini Čajetina na velikom uspjehu i naveo da se kao predsjednik raduje svakom uspjehu i svemu što donosi dobro građanima i Srbiji.

- Došao sam da podržim jedan važan projekat i da kažem koliko se kao predsjednik Republike Srbije radujem svakom uspjehu i svemu što dobro donosi našim građanima i našoj zemlji. Od mene nećete čuti da je gondola loša zato što je gradio neko drugi ili izgradnju inicirao neko drugi. Bilo bi sramota da to radim, bilo bi sramota da to govorim. Јa sam ponosan na ovu gondolu - naveo je Vučić. 

Žičara povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara.

Vožnja od centra Zlatibora do skijališta Tornik u jednom smjeru traje oko 25 minuta.

Cijena vožnje je 1.000 dinara za odrasle, a 550 za djecu, u oba smjera. Djeca do šest godina starosti mogu da se voze besplatno uz uslov da su u pratnji bar jedne odrasle osobe.

Panoramska žičara je jedna od najvećih investicija opštine Čajetina.

Vožnja žičarom pruža prelijep pogled na živopisne pejzaže Zlatibora, a kod Ribničkog jezera se nalazi međustanica.

Žičara trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mjesta.

Maksimalan kapacitet žičare je 90 kabina i 1.000 putnika po satu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, potpredsednik kompanije "Poma" Kristijan Buvije, ambasador Francuske Žan Luj Falkoni i predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Prije zlatiborske, najduža svjetska žičara bila je Tjenmen Šan, duga 7,4 kilometra, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka DŽangđađe u Kini, u okviru kojeg je snimljen film "Avatar".

Srce žičare nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gdje je planiran razvoj projekta "Novi Zlatibor", turizam visoke kategorije na više od 200 hektara zemlje.

Gradnja žičare je počela 2016. godine, a investicija je vrijedna oko 13 miliona evra.