latinica  ћирилица
14/01/2021 |  18:59 ⇒ 15/01/2021 | 07:53 | Autor: RTRS

Snježne padavine donijele poteškoće za vozače, a radost za najmlađe (FOTO/VIDEO)

Snježne padavine u Republici Srpskoj prvo su zahvatile Posavinu i Semberiju, a zatim i banjalučku regiju. Dežurne ekipe zimskih službi, na terenu su od jutros i svi putevi sada su prohodni. Iz Auto-moto saveza Srpske vozače upozoravaju na oprez i da vožnju, zbog ugaženog snijega i poledice, prilagode uslovima na putu.
Banjaluka pod snijegom - Foto: RTRS
Banjaluka pod snijegomFoto: RTRS

Pao je prvi veći snijeg u Banjaluci. Za nepuna tri sata, u ovoj regiji, palo je između pet i 16 centimetara novog snijega. Nadležne službe radile su na prohodnosti gradskih ulica, trgova, trotoara...

U pet gradskih područja koja pokrivaju ekipe banjalučke "Čistoće", na terenu je bilo 35 zaposlenih i više od 40 voznih jedinica.

Čišćenje ulica Banjaluke (Foto: RTRS)

Sva raspoloživa mehanizacija "Prijedor puteva" i gradskoj komunalnog preduzeća, omogućila je prohodnost svih putnih pravaca na području Prijedorske regije.

- Dočekali smo zimsku sezonu spremni, imamo dovoljnu količinu abrazivnog materijala, vozila su nam ispravna, i imamo dovoljan broj ljudstva. Reparirali smo solane i kamione - izjavio je rukovodilac Zimske službe u Komunalnom preduzeću Prijedor Dragan Petrović.

Boris Briševac, tehnički direktor preduzeća "Prijedor putevi", ističe da što se tiče prohodnosti puteva nemaju velikih problema, osim na problematičnim tačkama - Bukova kosa i Mrakovica.

Magistralni i regionalni putevi u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji su prohodni, a sva potrebna mehanizacija za čišćenje snijega na terenu je od jutros kada je počeo da pada snijeg, rekao je tehnički direktor "Romanijaputeva" Dragan Buloščić.

On je naglasio da su dežurne službe na zimskim punktovima ovog preduzeće preduzele sve aktivnosti i mjere da se saobraćaj u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji odvija redovno.

"Romanijaputevi", uz druge djelatnosti kojima se bavi, brine o prohodnosti više od 600 kilometara magistralnih i regionalnih puteva dvije regije poznate po pet planinskih prevoja, za čije održavanje je potrebno više posla nego na ostalim dionicama.

Sokolac - "Romanijaputevi" (Foto: Srna)

I putevi u dobojskoj regiji su prohodni, ali je saobraćaj otežan zbog vlažnih kolovoza i snijega, koji se mjestimično zadržava na kolovozima. U gradu, snijeg nije prouzrokovao veće poteškoće ni pješacima ni vozačima, ali je zbog klizavice potreban oprez.

Svi putevi na području Semberije i Brčko Distrikta su prohodni, a saobraćaj se odvija bez ikakvih problema, potvrđeno je iz Bijeljina puta, preduzeća koje održava 750 kilometara regionalnih i magistralnih puteva.

Od 9.00 do 12.00 časova bile su intenzivnije padavine u Semberiji i distriktu Brčko, koje mi održavamo, a naša mehanizacija je sa 25 timova očistila sve puteve na kojima nema zastoja", kaže tehnički direktor preduzeća "Bijeljina put" Aleksandar Kecman.

Prema njegovim riječima, najviše padavina bilo je na području planine Majevice, gdje je visina snijega desetak centimetara.

Kecman kaže da puteve posipaju mješavinom abrazivnog materijala i soli, ili čistom soli na usponima i kritičnim dionicama gdje postoji opasnost od stvaranja poledice.

Svi magistralni i regionalni putevi u istočnoj Hercegovini su prohodini. Visina snijega na području Gacka je osam centimetara, a na području Nevesinja deset.

Meteorolozi i u narednim danima najavljuju nove sniježne padavine i temperaturni minus, koji će u jutarnjim časovima, u nižim krajevima, ići do deset stepeni ispod nule, a u planinskim i do minus 20 stepeni.

- Sutra predah što se tiče snijega, a u subotu i nedjelju ponovo snijeg u Podrinju, Sarajevsko-romanijskoj regiji, Hercegovini... rekao je meteorolog Igor Kovačić iz RHMZRS.

Snijegu, koji je zabijelio u svim krajevima Srpske, najviše su se obradovali najmlađi stanovnici. Sa prvim pahuljama, izašli su na okolna brda da uživaju u zimskim radostima.