latinica  ћирилица
15/01/2021 |  09:12 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

Tegeltija: Prve vakcine krajem januara, kasnije i kontinuirano snabdijevanje

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija kaže da ne postoji prepreka da bilo ko u BiH nabavi rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu koja se pojavi na tržištu i bude odobrena.
Zoran Tegeltija - Foto: klix.ba
Zoran TegeltijaFoto: klix.ba

- BiH je dio projekta nabavke vakcina, tzv. sistema Kovaks, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, i BiH će u skladu sa svojom veličinom dobijati vakcine, kao i druge zemlje u tom sistemu. Nama će biti dostupne sve vakcine koje budu odobrene od SZO. Sigurno je da će prve vakcine doći do kraja januara i to će, kao i u drugim zemljama, biti male količine, koje su prvenstveno namijenjene zdravstvenim radnicima. A onda ćemo doći u sistem kontinuiranog snabdijevanja. Kao što znate, entiteti već pripremaju program vakcinacije i prioritete. Siguran sam da će dalje u BiH biti vakcine dostupne u rokovima, u obimu i vrsti vakcina kao u svim zemljama u EU - istakao je Tegeltija.

Dodao je da institucije BiH unapređuju sigurnost pristupa vakcinama.

- Proces nabavke, uvoza vakcina važi za sve vakcine koje se odobre na svjetskom tržištu i one koje će odobriti Agencija za lijekove BiH. Onog trenutka kada to bude učinjeno, sve vakcine koje prođu provjeru, uključujući rusku vakcinu, biće omogućeno onima koji su zainteresovani da uvoze te vakcine i da ih ponude građanima BiH. Prema tome, ne postoji nikakva prepreka da bilo ko nabavi rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu, koja će se pojaviti u međuvremenu na tržištu. Ali, u ovom trenutku su dostupne samo dvije vrste vakcina i one će se prve pojaviti na tržištu BiH. Evidentno je da Ministarstvo zdravlja Republike Srpske radi vrlo intenzivno kako bi se stvorila pretpostavka za dolazak ruske vakcine na tržište BiH, prije svega na prostoru Srpske. S velikom pažnjom javnost prati i odobravanje kineske vakcine - naveo je Tegeltija u intervjuu za Srpskainfo.

Povezane vijesti:

Tegeltija: Nadam se da će parlamentarna većina nastaviti da funkcioniše i da podržava rad SM

"Aranžmani sa MMF u svakom trenutku mogu da budu nastavljeni"